10 rock βιβλία για να διαβάσεις στο lockdown!

Ψάχνεις το δώρο που θα κάνει την επανάσταση για τον κολλητό / την κολλητή; Σπάσε τη ρουτίνα μεσ’ την καραντίνα με ένα βιβλίο! Το Street Mode και το fatepaketo.gr σου προτείνουν 10 από τα καλύτερα βιβλία γύρω από το rock για να χαρίσεις (ή να διαβάσεις) στο lockdown.

1. What Does This Button Do? – Bruce Dickinson (2017)

Η φήμη του ως βασικός front-man των Iron Maiden είναι μόνο ένας από τους τίτλους για τους οποίους είναι γνωστός ο Bruce Dickinson. Πιλότος αεροσκαφών, ξιφομάχος, μυθιστοριογράφος, σεναριογράφος, ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και εμβληματικές προσωπικότητες στο χώρο της μουσικής. Εξιστορεί το ξεκίνημά του στους Samson, τη θρυλική πορεία του με τους Iron Maiden, την αποχώρησή του και την σόλο καριέρα του, το reunion με τους Iron Maiden το 1999, αλλά και την πρόσφατη μάχη του με τον καρκίνο, από την οποία βγήκε νικητής!

2. Just Kids – Patti Smith (2010)

Η ιστορία της σχέσης της Patti Smith με τον εμβληματικό φωτογράφο Robert Mapplethorpe, γραμμένη από την ίδια, με σκοπό να εκπληρώσει την υπόσχεση που έδωσε στον Robert λίγο πριν αυτός πεθάνει. Ταυτόχρονα, το βιβλίο αποτίει φόρο τιμής στη Νέα Υόρκη των ’60s και ’70s, δηλαδή την εποχή του Andy Warhol, της σεξουαλικής απελευθέρωσης, της ποίησης και του αγνού rock n’ roll.

3. White Line Fever – Lemmy Kilmister, Janis Garza (2002)

Πρόκειται για την αυτοβιογραφία της πιο rock ‘n’ roll φιγούρας όλων των εποχών. Του ανθρώπου που έμεινε πιστός στη μουσική, τους φανς και φυσικά, τις συχνά παράνομες απολαύσεις του. Το “White Line Fever” εντρυφεί στην προσωπική ζωή του “θείου” Lemmy, στη σχέση του με τον πατέρα και το γιο του, στη συμμετοχή του και στην απόλυσή του από τους ψυχεδελικούς Hawkwind το 1975 και στη δημιουργία της πιο “βρώμικης” rock ‘n’ roll μπάντας του πλανήτη, των θρυλικών Motörhead. Ένα ταξίδι γεμάτο μουσική, αλκοόλ, ναρκωτικά και γυναίκες, γραμμένο με το αδιαμφισβήτητο ταλέντο και το ωμό χιούμορ του.

4. Girls To The Front – Sara Marcus (2010)

Η συγγραφέας Sara Marcus, πρωταρχικό μέλος του κινήματος Riot Grrrl, συγκεντρώνει τις έρευνές της, τις συνεντεύξεις και τις αναμνήσεις της και μας μεταφέρει την επική ιστορία της φεμινιστικής punk εξέγερσης που ξέσπασε τη δεκαετία του 1990 στην Αμερική και κατάφερε να αλλάξει ριζικά τις μέχρι τότε παγιωμένες απόψεις για τα φύλα. Με αφήγηση γεμάτη πάθος, μας διηγείται τις ιστορίες punk συγκροτημάτων όπως οι Bikini Kill, οι Bratmobile, οι Heavens to Betsy και οι Huggy Bear, καθώς και την επίδρασή τους στο σημερινό πολιτισμό.

5. The Dirt – Tommy Lee, Mick Mars, Vince Neil, Nikki Sixx, Neil Strauss (2001)

Τριάντα χρόνια κραιπάλης, ατελείωτων πάρτι και αλήτικου rock ‘n’ roll. Αυτή είναι η αυτοβιογραφία των Mötley Crüe, γραμμένη από την ίδια την μπάντα με τη βοήθεια του δημοσιογράφου των New York Times, Neil Strauss και συνοδευόμενη με πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής. Το βιβλίο είναι γνωστό για το πόσο ζωντανά, απροκάλυπτα και λεπτομερώς περιγράφει τη ζωή των τεσσάρων rock stars, που από την αρχή της καριέρας τους αποφάσισαν να ζήσουν τη ζωή τους στα άκρα. Περιέχει όμως και προσωπικές πτυχές της ζωής τους, πίσω από τα λαμπερά φώτα της δημοσιότητας.

6. Please Kill Me – Legs McNeil & Gillian McCain (1996)

Το βιβλίο που θεωρείται η απόλυτη ιστορία του punk, διηγημένη από τους ανθρώπους που ήταν εκεί και έζησαν την άνοδό του. Πρόκειται για μια σειρά ιστοριών, αφηγημένων από τον Iggy Pop, τους Dee Dee και Joey Ramone, τον Jim Carroll, τον μάνατζερ Danny Fields και πολλούς άλλους. Ήδη από το 1996 που πρωτοκυκλοφόρησε θεωρήθηκε ένα κλασικό βιβλίο για την ιστορία του punk.

7. Get In The Van – Henry Rollins (1994)

Το “Get In The Van” είναι το ημερολόγιο του Henry Rollins κατά την πενταετία 1981 – 1986, όσο ήταν front-man των Καλιφορνέζων punk-rockers Black Flag. Μνημονεύει τα περιπετειώδη live, τις ατέλειωτες ώρες στο δρόμο, τα προβλήματα με την αστυνομία αλλά και το μανιασμένο κοινό, και τελικά την αποξένωσή του από την μπάντα. Ένας απολογισμός από μια δουλειά που απαιτούσε πολλά, αλλά έδινε λίγα, μέσα από έναν χείμαρρο σκέψεων, σε μια εποχή που τα punk shows ήταν πάντοτε επεισοδιακά και δεν τελείωναν αν δεν τα διέλυε η αστυνομία.

8. High Fidelity – Nick Hornby (1995)

O Rob είναι ιδιοκτήτης δισκάδικου στο Λονδίνο και η κοπέλα του, Laura, τον έχει μόλις παρατήσει. Έτσι, αρχίζει και περνά τις μέρες του φιλοσοφώντας και ψάχνοντας το τι κάνουν τώρα οι παλιές του σχέσεις, δημιουργώντας μανιωδώς τις προσωπικές του top λίστες, στις οποίες καταγράφει από τις πέντε πιο αποτυχημένες σχέσεις του μέχρι τα πέντε καλύτερα τραγούδια για κηδεία. Όμως το φάντασμα της Laura γυρνάει συνεχώς στο μυαλό του και τον κάνει να αναθεωρήσει τις απόψεις του για τη ζωή και τον έρωτα. Το μυθιστόρημα του Nick Hornby έγινε γρήγορα best seller και μεταφέρθηκε το 2000 στη μεγάλη οθόνη με μεγάλη επιτυχία, ενώ το 2020 αποδόθηκε και τηλεοπτικά με την κυκλοφορία της πρώτης σεζόν της ομώνυμης σειράς όπου πρωταγωνιστεί η Zoe Kravitz.

9. Psychotic Reactions and Carburetor Dung – Lester Bangs (1987)

Μια συλλογή με τα άρθρα του δημοφιλούς κριτικού rock μουσικής, Lester Bangs, που θεωρήθηκε από πολλούς περισσότερο rock star παρά δημοσιογράφος, καθώς δημιουργούσε θυελλώδεις αντιδράσεις στην κοινή γνώμη με τις αρνητικές κριτικές του και τον κυνικό λόγο του. Το ακραίο και προκλητικό του στιλ και η συνήθειά του να ανοίγει τις συνεντεύξεις με την πιο προσβλητική ερώτηση που μπορούσε να σκεφτεί, τον έχουν κάνει γνωστό ως τον Charles Bukowski του μουσικού τύπου. Από τη συνέντευξή του με τον Lou Reed το 1975 στο περιοδικό Creem, που θεωρείται πλέον σταθμός στη μουσική δημοσιογραφία, μέχρι τα άρθρα του για το Playboy και το Penthouse, ο Bangs μας επιτρέπει να ρίξουμε μια ματιά στα τεκταινόμενα της εποχής από τη σκοπιά του κριτικού που έβαλε στο στόχαστρό του τους μεγαλύτερους rock stars.

10. Άλμπουμ Διασκευών – Μπάμπης Αργυρίου (2019)

Και μία ελληνική επιλογή για αλλαγή, από τα αρκετά αξιόλογα βιβλία των Ελλήνων συγγραφέων. Το “Άλμπουμ Διασκευών” είναι ένα βιβλίο μυθοπλασίας για μουσικόφιλους στο οποίο ο Μπάμπης Αργυρίου αλλοιώνει τα μουσικά, τοπικά και χρονικά πλαίσια, μεταφέροντας τους διάσημους μουσικούς πρωταγωνιστές του σε άλλες εποχές και συνθήκες. Κάπως έτσι, συναντάμε τον Bob Marley να αράζει με τους οπλαρχηγούς του 1821, την Bjork ως υπουργό πολιτισμού, τον Syd Barrett να ξεφορτώνεται τους υπόλοιπους Pink Floyd και τους Simon & Garfunkel να ανεβάζουν το “Περιμένοντας τον Γκοντό” του Samuel Becket. Τελειώνοντας το βιβλίο θα έχεις μάθει όλα αυτά, αλλά και το γιατί τα γράμματα στους πρώην είναι προτιμότερα από το να επισκεφτείς τα σπίτια τους.