Τα φεστιβάλ που αναβάλλονται για το 2021 λόγω κορονοϊού (updated)

Τα φεστιβάλ στην Ευρώπη και την Αμερική “πέφτουν θύματα” του κορονοϊού!

Οι ενέργειες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού επιβάλουν να κρατάμε απόσταση – social distancing – ώστε σύντομα να είμαστε ξανά όλοι μαζί. Ήδη οι χώρες Γαλλία, Δανία, Βέλγιο και Γερμανία ανακοίνωσαν την απαγόρευση όλων των μαζικών συναθροίσεων μέχρι τις 31 Αυγούστου, ενώ οι υπόλοιπες χώρες όπως Ισπανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ακολουθήσουν τα ίδια και ίσως αυστηρότερα μέτρα.

Σαν Street Mode οφείλουμε να μένουμε αγαπημένοι από μακριά αλλά να παρακολουθούμε την κατάσταση από «κοντά», και μιας και τα δυσάρεστα νέα πέφτουν σαν βροχή, δημιουργήσαμε μία λίστα με τα σημαντικότερα φεστιβάλ που έχουν δηλώσει επίσημα ότι αναβάλλονται για το 2021 λόγω κορονοϊού:

Glastonbury – UK
Το εμβληματικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται στο Somerset της Αγγλίας με περισσότερους από 200.000 επισκέπτες ετησίως, ανακοίνωσε πολύ νωρίς ότι ακυρώνει την φετινή του έκδοση. Το Glastonbury Festival που φέτος τον Ιούνιο θα γιόρταζε την 50η επέτειό του, έχοντας ως headliners την Taylor Swift, τον Paul McCartney και τον Kendrick Lamar, αναβάλλει τα 50α του γενέθλια για τον Ιούνιο του 2021.


Roskilde – Denmark
Το θρυλικό Roskilde Festival ακύρωσε την 50η επέτειό του καθώς η κυβέρνηση της Δανίας απαγόρευσε την διεξαγωγή μεγάλων διοργανώσεων μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020. Το Roskilde που πραγματοποιείται στην ομώνυμη πόλη της Δανίας, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα φεστιβάλ παγκοσμίως και φιλοξενεί περισσότερους από 125.000 επισκέπτες ετησίως. Όπως ανακοίνωσε η διοργάνωση, η 50η επέτειος θα εορταστεί το 2021 με τα ήδη αγορασμένα εισιτήρια να ισχύουν για τότε.


Tomorrowland – Belgium
Έπειτα από συζητήσεις με την κυβέρνηση του Βελγίου και συναντήσεις με ειδικούς επιδημιολόγους, το ευρέως γνωστό φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής Tomorrowland που ήταν προγραμματισμένο για δύο Σαββατοκύριακα του Ιουλίου ακυρώθηκε. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις ημερομηνίες 16, 17 & 18 και 23, 24 & 25 Ιουλίου του 2021 ενώ όλα τα εισιτήρια που έχουν πουληθεί έχουν ισχύ για την επόμενη διοργάνωση. Η αρχή για το Tomorrowland έγινε τον Μάρτιο με την ακύρωση της χειμερινής έκδοσης του φεστιβάλ που θα πραγματοποιούνταν τo οχταήμερο 14 έως 21 Μαρτίου στις Γαλλικές Άλπεις.


Hellfest – France
Ένα από τα μεγαλύτερα festival του heavy ήχου παγκοσμίως, μετά από απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας για όλες τις μαζικές συναθροίσεις, προέβη στην ακύρωση της φετινής διοργάνωσης. Το Hellfest που φέτος θα γιόρταζε την 15η επέτειό του με ονόματα όπως System of a Down, Sepultura, Faith No More, Judas Priest, Deep Purple και Offspring μεταφέρεται στις 18, 19 και 21 Ιουνίου 2021.


Nova Rock – Austria
To αυστριακό Nova Rock αναγκάστηκε να αναβάλλει τη 16η διοργάνωσή του που ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο έπειτα από ανακοίνωση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία όλες οι ζωντανές εμφανίσεις που ήταν να πραγματοποιηθούν ακυρώνονται μέχρι νεοτέρας. Το Nova Rock που φέτος θα φιλοξενούσε μεταξύ άλλων τους System of a Down, Volbeat και Foo Fighters ανακοίνωσε ότι θα λάβει χώρα στις 2, 3, 4 και 5 Ιουνίου του 2021. Οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ δήλωσαν ότι είναι απολύτως σύμφωνοι με την απόφαση, ωστόσο τόνισαν πως θα έπρεπε να ενημερωθούν νωρίτερα για την ακύρωση.


Download – UK
Το εμβληματικό φεστιβάλ-θεσμός για τους λάτρεις της rock και της metal στην Ευρώπη, ανακοίνωσε την ακύρωση της φετινής του edition, λίγες ημέρες αφότου επιβλήθηκαν τα αυστηρά μέτρα περιορισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Download Festival, που πραγματοποιείται από το 2003 ετησίως στο Donington Park και στην περιοχή Derbyshire, θα κάνει ένα μικρό διάλειμμα στην 18χρονη πορεία του και θα επιστρέψει το 2021, στο τριήμερο 4 έως 6 Ιουνίου. Λίγες ημέρες πριν την αναβολή του αγγλικού Download, είχε ανακοινωθεί και η ακύρωση της Αυστραλιανής του έκδοσης.


Splash! – Germany
Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ hip-hop της Ευρώπης και πραγματοποιείται στη βιομηχανική περιοχή Ferropolis της Γερμανίας. Το Splash! ακύρωσε τη φετινή του διοργάνωση που ήταν προγραμματισμένη για τις 9, 10 & 11 Ιουλίου ύστερα από ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης που αφορά την ακύρωση κάθε διοργάνωσης μεγάλης έκτασης μέχρι της 31 Αυγούστου 2020. Φέτος στο Splash! θα εμφανιζόταν τεράστια ονόματα της σκηνής όπως A$AP Ferg, Playboi Carti, RAF Camora και ΒΗΖ, ενώ δεν έχει βγει ακόμα ανακοίνωση που να αφορά την επόμενη διοργάνωση.


South by Southwest – Texas, USA
Το South by Southwest Festival, γνωστό και ως SXSW, πραγματοποιείται σε ετήσια βάση από το 1987 στο Austin του Texas. Έχοντας ένα τεράστιο πρόγραμμα με περισσότερες από 2000 παράλληλες δράσεις, που περιλαμβάνουν συναυλίες, προβολές ταινιών, συνέδρια και workshops, ήταν ένα από τα πρώτα φεστιβάλ που επηρεάστηκαν από την πανδημία του κορονοϊού μιας και ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 22 Μαρτίου 2020.


Burning Man – Nevada, USA
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «ύστερα από εβδομάδες συζητήσεων, μελέτης και εξέτασης της κατάστασης, λάβαμε τη δύσκολη απόφαση να μην «χτίσουμε» την Black Rock City το 2020». Οι διοργανωτές επισήμαναν πως θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν την φετινή έκδοση του Burning Man στο διαδίκτυο, λέγοντας πως «θα είναι περίεργο και θα έχει λάθη, αλλά σίγουρα θα έχει πλάκα».


Ultra – Miami, USA
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής παγκοσμίως, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 170.000 επισκέπτες στο Bayfront Park του Miami, ενώ βρίσκεται μέσα στα παλαιότερα του είδους καθώς διοργανώνεται από το 1999. Μαζί με το SXSW, ήταν από τα πρώτα που επηρεάστηκαν από την πανδημία, μιας και ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί τις ημερομηνίες 20, 21 και 22 Μαρτίου.


The Governor’s Ball – New York, USA
Ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, το Governors Ball, δεν κατάφερε ούτε αυτό να ξεφύγει από την δίνη του κορονοϊού. Το Gov’s Ball που πραγματοποιείται από το 2011 ετησίως και φιλοξενεί περισσότερους από 150.000 επισκέπτες στο 4ήμερό του πρόγραμμα, ανακοίνωσε πως λόγω των μέτρων προστασίας που ισχύουν στην πολιτεία, ακυρώνεται και ανανεώνει το ραντεβού του για το 2021.


Firefly – Delaware, USA
Λαμβάνει χώρα ετησίως από το 2012 στο Delaware και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα open-air φεστιβάλ της ανατολικής ακτής. To Firefly ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 19, 20 και 21 Ιουνίου και θα παρουσίαζε στο line-up του περισσότερα από 100 ονόματα, συμπεριλαμβανομένων των Rage Against The Machine, Blink-182 και Billie Eilish. Η διοργάνωση ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες πως εξαιτίας των μέτρων ασφαλείας λόγω του κορονοϊού, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να προβεί στην ακύρωση του φεστιβάλ.


Rolling Loud – Miami, USA
Πρόκειται για το μεγαλύτερο φεστιβάλ hip-hop παγκοσμίως, φιλοξενώντας κάθε χρόνο τα σημαντικότερα ονόματα της σκηνής καθώς και όλα τα ανερχόμενα ταλέντα. Πραγματοποιείται κάθε Μάϊο από το 2015 στο Miami ενώ η επισκεψιμότητά του ξεπερνά τους 125.000 θεατές. Το Rolling Loud έπεσε και αυτό θύμα του κορονοϊού και ανανέωσε το ραντεβού του για τον Φεβρουάριο του 2021.


Την δυσάρεστη λίστα συμπληρώνουν και άλλα εμβληματικά φεστιβάλ όπως τα Wacken, Rock Werchter, Lollapalouza, Dour και Time Warp, ενώ κάποιες αισιόδοξες ομάδες διοργανωτών έχουν ανακοινώσει την μεταφορά των φεστιβάλ τους μέσα στους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, χωρίς όμως τίποτα να είναι ακόμα σίγουρο. Ανάμεσα στα φεστιβάλ που έχουν μεταφερθεί το φθινόπωρο θα βρούμε τα Coachella, Bonnaroo, Primavera Sound και Rampage Weekend.

Σύμφωνα με αυτές τις εξελίξεις είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία ανάμεσα στα φεστιβάλ τα οποία ήταν να πραγματοποιηθούν. Χαρακτηριστικό είναι το κείμενο που συν-υπέγραψαν 63 φεστιβάλ της Ευρώπης πριν ληφθούν τα μέτρα, όπου επισημαίνονται οι συνέπειες στον επαγγελματικό κλάδο:

Όπως αναφέρεται στο κείμενο: «Είμαστε μία βιομηχανία στην οποία εμείς, τα μεγάλα φεστιβάλ, είμαστε ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας στην οποία οι υπόλοιποι κρίκοι – οι καλλιτέχνες, τα μαγαζιά, οι τεχνικοί για τα φώτα και τον ήχο και πάρα πολλοί ακόμα – υποφέρουν ήδη από την σοβαρή κατάσταση που βρισκόμαστε. Υποφέρουν τόσο πολύ που ίσως να είναι αδύνατον να επανέλθουν εάν δεν τους δοθεί η δυνατότητα να πάρουν μέρος σε κάποιο φεστιβάλ σαν τα δικά μας».

Εμείς, με κάθε σεβασμό στην τέχνη, τον πολιτισμό και τους πρεσβευτές του και έχοντας στραμμένο το βλέμμα μας στην φροντίδα των φεστιβαλιστών και τις ανάγκες τους, γινόμαστε μια γροθιά και παραμένουμε πιστοί στο καθήκον μας, τον πολιτισμό.

Θα ξανασυναντηθούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, με τους ίδιους ανθρώπους και την ίδια εκρηκτική ενέργεια, με τις ίδιες φωνές που πλημμυρίζουν τους δρόμους και την ίδια μουσική που τους δίνει πνοή.

Stay heavy streetmoders!