Οι fans μπορούν (και πρέπει) να βοηθήσουν τους μουσικούς αυτήν την περίοδο

Οι ενέργειες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού έχουν οικονομικό αντίκτυπο σε όλους τους αγαπημένους μας μουσικούς, όμως υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε.

Του Jacek Maniakowski

Εξαιτίας του εγκλεισμού μας, είναι δεδομένο ότι μας λείπουν οι αγαπημένες μας μπάντες, τις οποίες ανυπόμονα περιμέναμε να δούμε να παίζουν ζωντανά. Μπορεί να μην ξεπαραδιαστούμε για κάποιο διάστημα, ωστόσο αυτό είναι κάτι που μπορεί να καταστρέψει το αγαπημένο μας συγκρότημα.

Όπως όλοι ξέρουμε, το βασικό έσοδο των μουσικών προέρχεται από τις ζωντανές τους εμφανίσεις, καθώς και από το merchandise που διατίθεται προς πώληση σε αυτές. Έτσι, είναι εύκολο να κατανοήσουμε πως αυτή η πανδημία χτύπησε κατά βάση τους μουσικούς, χωρίς να κολλήσουν κανέναν ιό. Εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε πως με την αναβολή οποιασδήποτε πολιτιστικής εκδήλωσης σε όλον τον κόσμο, ή όπου γενικότερα εκφράζεται ο πολιτισμός, οι οικονομικές ζημιές δεν αφορούν μόνο αυτούς που βρίσκονται πάνω στην σκηνή. Αφορούν ιδιοκτήτες συναυλιακών χώρων, διοργανωτές, promoters, τεχνικούς ήχου καθώς και προσωπικό που σχετίζεται με το event.

Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι: Πως όλοι εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε αυτήν την κατάσταση; Οι περισσότεροι “συναυλιάκηδες” που παρακολουθούμε από κοντά τα τεκταινόμενα, κατανοούμε αυτή την κατάσταση. Και ειδικότερα κατανοούμε τα underground σχήματα και τους φορείς που διοργανώνουν αυτές τις συναυλίες, όπου δεν είναι λίγες οι φορές που χρειάζεται να βάλουν χρήματα από την τσέπη τους αμφότεροι, για να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση. Και είμαι σίγουρος, πως λίγοι είναι αυτοί που πραγματικά θέλουν να βοηθήσουν στην παρούσα φάση. Ας δούμε όμως μερικούς τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε.

1. Αγόρασε merchandise από τους αγαπημένους σου καλλιτέχνες

Οι μουσικοί, οργανώνοντας μια περιοδεία, επενδύουν σε πολλά προϊόντα για τους φίλους τους. Πριν εμφανιστούν ζωντανά, εκτυπώνουν μπλουζάκια, κονκάρδες και διάφορα άλλα αναμνηστικά. Όλα αυτά κατά βάση πωλούνται κατά την διάρκεια αλλά και στο τέλος μιας συναυλίας, για να έχει ο κάθε οπαδός ένα πιο χειροπιαστό ενθύμιο από την διοργάνωση στην οποία παρευρέθηκε. Εξαιτίας της αναβολής όλων των περιοδειών, οι περισσότεροι έμειναν με γεμάτα χαρτόκουτα τα οποία μπορούν πλέον να πουλήσουν μόνο μέσω του διαδικτύου. Έτσι αν είχες βάλει στο μάτι κάποιο μπλουζάκι της αγαπημένης σου μπάντας, και ειδικότερα αν ήταν από την τελευταία περιοδεία, μην αλλάζεις τα πλάνα σου. Απλά κάνε το μέσα από το διαδίκτυο!


2. Κατέβασε μουσική …από νόμιμες πηγές

Φυσικά η καραντίνα των ημερών είναι είτε πηγή βαρεμάρας είτε ευκαιρία για μουσική αναζήτηση την οποία δεν είχες χρόνο να πραγματοποιήσεις. Οι ίδιοι οι μουσικοί παρέχουν τις δημιουργίες τους σε ηλεκτρονική μορφή σε χαμηλότερες τιμές από ένα cd ή βινύλιο. Και είναι μια καλή ευκαιρία για να εκμεταλλευτούμε αυτές τις προσφορές οι οποίες λόγω της κρίσης αυτής μπορεί να είναι και αρκετά μεγάλες.


3. Άκου μουσική από επίσημα κανάλια του YouTube

Εάν είσαι οπαδός των υπηρεσιών streaming, χρησιμοποίησε τις όσο αυτό είναι δυνατόν. Spotify, Deezer και άλλες πλατφόρμες είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν τους καλλιτέχνες. Αν σε εξιτάρει το YouTube ψάξε τα τραγούδια που προέρχονται από τα επίσημα κανάλια των ειδώλων σου, όπου φυσικά έχουν ένα μικρό έσοδο από τις θεάσεις. Κάνε και κανένα subscribe!


4. Ενίσχυσε τους καλλιτέχνες μέσα από το Bandcamp

To Bandcamp είναι μια από τις πιο δημοφιλείς διαδικτυακές σελίδες στον κόσμο στις οποίες μπορούν να προβληθούν οι μουσικοί και μέσα από αυτό να πουλήσουν τις δουλειές και το merchandise τους. Την Παρασκευή 20 Μαρτίου το Bandcamp αποποιήθηκε την προμήθεια που παίρνει από κάθε download και παραγγελία, με το 100% των εσόδων να πηγαίνει στους καλλιτέχνες. Όπως ανακοίνωσαν μερικές ημέρες μετά, οι fans αγόρασαν περίπου 800,000 προϊόντα με συνολική αξία 4,3 εκατομμύρια δολάρια.


5. Ενίσχυσε τις crowdfunding δράσεις

Στο διαδίκτυο τακτικά εμφανίζονται τέτοιες δράσεις για συγκέντρωση χρημάτων, που αφορούν είτε την επόμενη ηχογράφηση μιας μπάντας είτε την οργάνωση μιας περιοδείας. Όταν δεις κάτι τέτοιο είτε από την αγαπημένη σου μπάντα είτε από κάποια εταιρία που διοργανώνει συναυλίες, ενίσχυσε μια τέτοια δράση, είτε έστω κοινοποίησε την στα δικά σου social media.

Είναι ξεκάθαρο, πως δεν χρειάζεται κάποια τεράστια προσπάθεια για να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση. Θέλει σωστή εστίαση και λίγο παραπάνω ενδιαφέρον προς τους άλλους, και συγκεκριμένα προς τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες.


6. Μην επιστρέφεις ήδη αγορασμένα εισιτήρια

Η πλειοψηφία των συναυλιών, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για την άνοιξη, μεταφέρθηκαν στο φθινόπωρο. Κατά βάση δεν έχουν ακυρωθεί, αλλά έχουν μεταφερθεί χρονικά. Φυσικά οι νέες ημερομηνίες μπορεί να μην μας βολεύουν, αλλά αν αυτές δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, είτε δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα μας βολέψουν, καλό είναι να συγκρατηθούμε στην επιστροφή των ήδη αγορασμένων «μαγικών χαρτακίων». Χάρη σε αυτή την κίνηση (ή συγκράτηση), γίνεται πιο εύκολη η λειτουργία των φορέων διοργάνωσης αλλά και των ίδιων των καλλιτεχνών. Δεν είναι λίγες οι διοργανώτριες εταιρίες που έχουν ζητήσει την εμπιστοσύνη των πελατών και σημειώνουν πως δεν υπάρχει περίπτωση κανένας να χάσει τα λεφτά του σε περίπτωση που θα ακυρωθεί κάποιο event. Όπως τονίζουν, δεν είναι ένα άτομο μόνο αλλά ένα σύνολο εργαζομένων που σχετίζονται με συναυλίες, οι οποίοι μπορούν να χάσουν την δουλειά τους, χωρίς αυτό να αποτελεί επιθυμία των εργοδοτών τους.