Οι Nightstalker, ένας σκύλος και μια μικρή… φουσκάλα

Ανάμεσα στο “Just a Burn” και την επιτυχία… μία καύτρα δρόμος!

Από την εκπομπή “Song Stories” στον 1055 Rock | Του Jacek Henryk Maniakowski

Η φωτιά, σε πολλές φιλοσοφικές σχολές ή φιλοσοφικά ρεύματα, παραλληλίζεται με την γνώση. Σε κάποιες θρησκείες, μάλιστα, θεωρείται ως το σύμβολό τους. Ο λόγος είναι η ίδια η φύση της φωτιάς, που μπορεί να αλλοιώνει κάθε αντικείμενο με το οποίο έρχεται σε επαφή. Αν δεν το καταστρέψει με την αχαλίνωτη δύναμή της, τότε δημιουργεί κάτι καινούργιο, σαν μια μορφή εξέλιξης. Κάποια σημάδια που αφήνει, είναι απλά μια υπενθύμιση της ίδιας της δύναμής της, ή/και μια μορφή παράσημου για τη σκληρή αναμέτρηση μαζί της. Ένας… ψύχραιμος απολογισμός μίας μάχης με τη φωτιά είναι η αφορμή για να αποτυπωθεί σ’ ένα τραγούδι. Ένα απλό κάψιμο στο χέρι, ένας σκύλος ο Έκτορας, ο οποίος πλέον δεν φοβάται την φωτιά, μια αλαφιασμένη θεία -για την ακρίβεια η θεία του Αργύρη των Nightstalker-, ένα δωμάτιο γεμάτο καπνό, ένα καμένο στρώμα είναι η έμπνευση για ένα τραγούδι που θα δώσει και τον τίτλο στο άλμπουμ οιυ το περιέχει. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία του “Just a Burn”!

Η ιστορία

Ο δημιουργός του τραγουδιού και frontman του αθηναϊκού συγκροτήματος μας διηγείται την ιστορία του τραγουδιού. Ένα βράδυ γυρνώντας στο σπίτι του, κάπου στον Βύρωνα, όπου διέμενε με την μάνα του και στον πάνω όροφο η αδελφή της, αποφάσισε να χαλαρώσει μετά από μια κουραστική μέρα. Ένας τρόπος ήταν να στρίψει ένα …γάρο, τρίφυλλο. Έτσι και έπραξε. Καθώς όμως η κούραση ήταν μεγαλύτερη από τις αντοχές του, ξάπλωσε αποφασισμένος να τελειώσει το τσιγάρο του. Τον ακολούθησε ο πιστός του φίλος, ο Έκτορας, ένας σκύλος μαύρος, πιθανό μείγμα ροντβάιλερ και πόιντερ και ήδη μεγαλόσωμος αν και μόλις έξι μηνών. Η νύστα τον πρόλαβε πριν σβήσει το τσιγάρο, πριν καν το αφήσει στο τασάκι. Ο σκύλος ακολούθησε την χαλαρότητα του αφεντικού του και ξάπλωσε μούρη με μούρη μαζί του. Το περίεργο είναι πως το τσιγάρο δεν είχε την ίδια διάθεση με τον δημιουργό του και συνέχιζε να καίει ανάμεσα στα δάκτυλα του με την καύτρα να ακουμπάει το στρώμα. Όπως ήταν φυσικό η σχέση καύτρας – στρώματος άναψε για τα καλά, σιγοκαίγοντας το στρώμα. Μετά από κάποια ώρα (δύσκολα ορίζεται ακριβώς ο χρόνος σε τέτοιες περιπτώσεις) δημιούργησε μια τρύπα, η οποία έβγαζε ένα ενοχλητικό φως… Μία θράκα μέσα στο στρώμα και ο Αργύρης προς στιγμήν ξύπνιος! Η μόνη του ενέργεια ήταν να καλύψει την τρύπα με μια λευκή κόλλα χαρτί Α4 και συνέχισε τον γλυκό του ύπνο. Ο σκύλος, αν και μύρισε πως κάτι δεν πάει καλά, βλέποντας το ιδιοκτήτη του χαλαρό έστρωσε την μουσούδα του στο στρώμα κοιτάζοντας ευτυχισμένος το αφεντικού του.

H θεία πυροσβέστης

Την ραστώνη τους την χάλασε η θεία του Αργύρη, οποία έμενε από πάνω. Καθώς οι πόρτες ήταν ξεκλείδωτες μπήκε μέσα στο δωμάτιο φωνάζοντας «σήκω ρε, θα πεθάνεις, θα καείς!». Οι φωνές ήταν αρκετές ώστε να ξυπνήσει ο frontman των Nightstalker, μαζί και ο Έκτορας. Το δωμάτιο είχε γεμίσει με καπνό και έβγαινε έξω από το σπίτι, «ανεβαίνοντας» πάνω στο διαμέρισμα της… Μετά από μερικά μπουκάλια νερό και έναν κουβά, αποχώρισαν όλοι από το δωμάτιο. Ο σκύλος παρέμεινε ατάραχος και πιστός στον τραγουδιστή και συνέχισε να τον αγαπά τυφλά. Η μόνη απώλεια της βραδιάς, εκτός από το στρώμα, ήταν μια φουσκάλα ανάμεσα στα δάκτυλα του τραγουδιστή από το κάψιμο. Όλο αυτό τελείωσε χωρίς πολύ γκρίνια και ο Αργύρης είχε πια καινούργιο στρώμα. Ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης εύκολα βρίσκει τρόπους να ερεθίσει την έμπνευση του. Μετά από λίγο καιρό, έπιασε την κιθάρα του, παρέα με τον πιστό του φίλο Έκτορα και ξεκίνησε να γράφει στίχους και μουσική στον ίδιο χώρο. Καθισμένος σε ολοκαίνουργιο στρώμα στην άκρη του κρεβατιού και πάντα κάτω από την αφίσα του Jimi Hendrix.

Ο ατάραχος Έκτορας

Πέρα από τον μουσικό που εμπνεύστηκε από τα γεγονότα, ο Έκτορας, είναι ένας από τους (ελάχιστους) σκύλους που δεν φοβάται τη φωτιά. Αποτέλεσε μάλιστα επίκεντρο διασκέδασης για τα μέλη της μπάντας και τους φίλους του, καθώς έσβηνε αναπτήρες και πατούσε αναμμένα ρεσώ, αποσπώντας παράλληλα χειροκροτήματα θαυμασμού. Αν το δούμε από μια άλλη οπτική, ίσως ο Έκτορας να πήρε και τη θέση της «πυροσβεστικής» θείας! Οι στίχοι περιγράφουν τα γεγονότα με έμφαση στην υπόνοια πως όλα γύρω μας μπορούν να γίνουν στάχτη, γλιτώνοντας με ένα μόνο κάψιμο που μας υπενθυμίζει απλά τα γεγονότα. Αρχικά το τραγούδι ήταν αρκετά αργό. Όταν το παρουσίασε σε όλη την μπάντα, αποφάσισαν να επιτυγχάνουν το τέμπο και ο κιθαρίστας της μπάντας (Τόλης Μότσιος) πρόσθεσε τα σόλο. Ο τραγουδιστής το μόνο που έχει να προσθέσει είναι μια συμβουλή: Να μην κοιμάστε με το τσιγάρο αναμμένο!

Αποκρυπτογραφώντας τα γεγονότα…

Μπορούμε να πούμε πως μια πιο χαλαρή προσέγγιση των γεγονότων που συμβαίνουν γύρω μας είτε τα προκαλούμε είτε όχι… μπορεί να αποτελέσουν έμπνευση ή ακόμα και μύηση (όπως στην περίπτωση του σκύλου). Να μας ολοκληρώσουν σαν άτομα και δεν χρειάζεται «κλάψα» για μερικές μικρές πληγές…