Οι Turbonegro και η πιτσαρία της επιτυχίας!

Υπάρχουν τραγούδια που το νόημα τους μπορεί να σου αλλάξει την ζωή. Αυτό δεν είναι ένα από αυτά!

Από την εκπομπή “Song Stories” στον 1055 Rock | Του Jacek Henryk Maniakowski

Η συνήθης θεματολογία των στίχων της punk είναι μια γροθιά στο στομάχι. Η έντονη πολιτική και κοινωνική τους σημασία δεν έχει μόνο στόχο την αφύπνιση, αλλά και την απλή καταγραφή των γεγονότων, πολλά από τα οποία είναι άγνωστα στο κοινό με πιο «φυσιολογική» ζωή από αυτήν ενός «περιθωριακού» ατόμου. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, όπου οι στίχοι σε προτρέπουν απλά να γεμίσεις το στομάχι και μάλιστα σε συγκεκριμένο μέρος με συγκεκριμένη κουζίνα.

Οι Νορβηγοί Turbonegro δεν πολυσκέφτονται αν οι στίχοι τους θίγουν κάποιους ή αν έχουν κάποιο βάθος. Απλά τους γράφουν! Στο τέταρτο άλμπουμ τους, “Apocalypse Dudes”, συνειδητοποιούν για πρώτη φορά ότι μπορούν να γίνουν επιτυχημένοι. Από μια underground μπάντα μπορούν επιτέλους να αναδυθούν στην επιφάνεια. Ωστόσο δεν το περίμεναν πραγματικά, πριν κυκλοφορήσει η συγκεκριμένη δισκογραφική τους δουλειά.

Μια πιτσαρία φέρνει την αλλαγή

Έτσι, αποφάσισαν να ανοίξουν το άλμπουμ τους, προμοτάροντας την νέα πιτσαρία που άνοιξε ο bandmate τους Pål Pot Pamparius (ή αλλιώς Pål Bøttger Kjærnes). Ο αρχικά κιθαρίστας και αργότερα πληκτράς της μπάντας, αγοράζει το 1997 την πιτσαρία με έναν φίλο του από την ιδιαίτερη πατρίδα του το Kolbotn και την ονομάζουν “Pamparius Pizza”. Το πρώτο άλμπουμ της αποκαλούμενης “Apocalypse trilogy” (“Scandinavian Leather” και “Party Animals” τα επόμενα) και με την προσθήκη πλέον του Knut Schreiner (γνωστού και σαν “Euroboy”) φλερτάρει με την επιτυχία. Το εναρκτήριο τραγούδι είναι το “The Age of Pamparius”, που ουσιαστικά εγκαινίασε μια νέα εποχή για την μπάντα, με νέο ορίζοντα και νέο ήχο. Το τραγούδι στο ξεκίνημά του μπορεί να θυμίζει, μαζί με το πιάνο και την ακουστική κιθάρα, κάτι από κάποια παλιά σύνθεση του Alice Cooper. Αργότερα, όμως, μετατρέπεται σε μια γρήγορη, σχεδόν glam rock, σύνθεση.

Το τραγούδι

Οι στίχοι σίγουρα δεν χρειάζονται κάποιον αναλυτή της ποίησης του Καβάφη, αλλά μεταξύ των άλλων δηλώνουν και την φιλοδοξία της μπάντας που έγκεινται σε μια νέα γι’ αυτούς εποχή και ολοκαίνουργιο dress code! Κατά τα άλλα θα μπορούσε να είναι μια απλή διαφήμιση, ένα μουσικό jingle, για να προκαλεί νοητική «φαγούρα». Οι στίχοι “So you think you had an Opera / So you think you had a Napoli” αναφέρονται στα είδη πίτσας, τα οποία διαθέτει το κατάστημα. Η πιτσαρία γενικά συστήνεται από τα fan clubs του συγκροτήματος και δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί κάποιος να φωτογραφηθεί με τα μέλη της μπάντας, αφού αποτελεί ένα από τα στέκια τους!