Street Mode Festival

2009-2023

A Retrospective

Τι είναι το Street Mode Festival;

Πέραν από όλες τις προφανείς απαντήσεις, είναι εκείνες οι ημέρες που ερχόμαστε όλοι κοντά και ενώνουμε τις φωνές μας σε μία παρέα που μεγαλώνει χρονιά με τη χρονιά. Σε αυτό το αφιέρωμα κοιτάμε πίσω σε κάθε μία από τις χρονιές του φεστιβάλ και στις στιγμές που τις έκαναν ξεχωριστές.

Cheers Streetmoders!

2009

Είναι 2009 και στην πλατεία της Θέρμης γίνεται το “Skate ‘n’ Create”, ένα graffiti / skate jam με DJ sets και μία συναυλία, αυτήν των Vodka Juniors! Είναι η πρώτη απόπειρα για ένα street φεστιβάλ, και παρ’ όλη την απειρία διοργανωτών και συμμετεχόντων, η εμπειρία αφήνει τους πάντες με ένα γλυκό χαμόγελο και μία σκέψη: «αυτό πρέπει να ξαναγίνει!»

Street Mode Festival 2009 Fun Fact

Street Mode Festival 2009 Fact

2010

To 2010 είναι η επίσημη απαρχή του Street Mode Festival. Έχοντας την εμπειρία του 2009, το Street Mode εμπλουτίζει τις δράσεις του με έναν διαγωνισμό breaking και μία συναυλία hip hop (12ος Πίθηκος), ενώ το graffiti action μεταφέρεται στο – τεράστιο για τα δεδομένα – υπόγειο τούνελ της πλατείας Θέρμης, μήκους 70 μέτρων. Το πρώτο ολοκληρωμένο street culture φεστιβάλ της Ελλάδας είναι γεγονός!

Street Mode Festival 2010 Poster
Press

“Κορυφαίοι graffiti artists, breakdance χορευτές και skaters από όλη την Ελλάδα θα δείξουν τις ικανότητες τους και θα αναμετρηθούν ζωντανά μπροστά στο κοινό, υπό τους ήχους της hip hop και punk μουσικής” – DesignMag

Street Mode Festival 2010 Fun Fact

Street Mode Festival 2010 After MovieStreet Mode Festival 2010 Fact

2011

Μία καλύτερη έκδοση της συνταγής του 2010 έρχεται να επισφραγίσει το Street Mode ως το φεστιβάλ της street κουλτούρας στην πόλη. Το ήδη πλούσιο πρόγραμμα συμπληρώνουν οι νέες δράσεις BMX και street dance.

Street Mode Festival 2011 Poster
Press

“Πέτυχαν να ξεφύγουν από τα συνήθη ασφυκτικά, ακαλαίσθητα περιβάλλοντα και να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα ενός δήμου που φροντίζει τους νέους του ιδεωδώς” – Athens Voice

Street Mode Festival 2011 Fun Fact

Street Mode Festival 2011 After MovieStreet Mode Festival 2011 Fact

2012

Οι συναυλίες γίνονται πιο πολλές, και διαφορετικά είδη όπως reggae (βλ. Αnima Nation) «εισβάλλουν» στον μέχρι τότε αυστηρό hip hop / punk χαρακτήρα των συναυλιών!

Street Mode Festival 2012 Poster
Press

“Mετέτρεψαν τη Θέρμη σε ορμητήριο νεανικής υποκουλτούρας, η οποία κοχλάζει στην ανάγκη της να εκφραστεί και τρυπώνει φουριόζα στις διόδους που της ανοίγεις εσύ” – Athens Voice

Street Mode Festival 2012 Fun Fact

Street Mode Festival 2012 After MovieStreet Mode Festival 2012 Fact

2013

To 2013 έμελε να είναι η 5η και τελευταία χρονιά διεξαγωγής του φεστιβάλ στην πλατεία της Θέρμης. Οι άκρως επιτυχημένες διοργανώσεις των προηγούμενων ετών κάνουν την λέξη “Street Mode” αναγνωρίσιμη πέραν από τα στενά όρια της Θεσσαλονίκης, προσελκύοντας πλέον κοινό από κάθε μεριά της Ελλάδας. Η πλατεία που ενέπνευσε τον χαρακτήρα του φεστιβάλ δεν το χωράει πια, και η ανάγκη μεγαλύτερου χώρου για το μέλλον κρίνεται επιτακτική.

Street Mode Festival 2013 Poster
Press

“H μεγαλύτερη γιορτή νεολαίας στην Ελλάδα με επίκεντρο την street κουλτούρα” – Live Media

Street Mode Festival 2013 Fun Fact

Street Mode Festival 2013 After MovieStreet Mode Festival 2013 Fact

2014

To Street Mode «ασφυκτιά» στην πλατεία της Θέρμης και μεταφέρεται στην προβλήτα Α’ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, φέροντας μαζί του όλη την ενέργεια των προηγούμενων ετών. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα λειτουργεί δεύτερο παράλληλο μουσικό stage και μπορούμε πλέον να μιλάμε για φεστιβαλική πραγματικότητα όπως νοείται σε κάθε άλλη μεριά του πλανήτη. Η απήχηση του κόσμου και η ατμόσφαιρα ξεπερνάει το προσδοκώμενο και το Street Mode καθιερώνεται ως θεσμός της πόλης, με χιλιάδες επισκέπτες από όλη τη χώρα.

Street Mode Festival 2014 Poster
Press

“Στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης ρίχνει άγκυρα -μετά από μια επιτυχημένη πορεία 5 χρόνων στην πλατεία της Θέρμης- το Street Mode Festival, με την στήριξη της Θεσσαλονίκης – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας” – Πρώτο Θέμα

Street Mode Festival 2014 After Movie


Street Mode Festival 2014 Fact

2015

To 2015 σηματοδοτεί μία ιδιαίτερη χρονιά για το φεστιβάλ το οποίο συμπράττει με το ThessalonINK Tattoo Convention αγκαλιάζοντας για πρώτη φορά μία ακόμα τέχνη, αυτή της δερματοστιξίας. Αντιμαχόμενα μελάνια, εντυπωσιακά tattoos και διαγωνισμοί από καταξιωμένους artists από όλον τον κόσμο, γεμίζουν με χρώμα την Αποθήκη Γ στην προβλήτα Α’ του Λιμανιού, ενώ στον προαύλιο χώρο το Street Mode Festival δίνει παλμό στο 3ήμερο με τις γνωστές του δράσεις και συναυλίες. Αυτή η σύμπραξη αποτελεί μία ξεχωριστή και μοναδική εμπειρία για όλους!

Street Mode Festival 2015 Poster
Press

“Η αληθινή πλευρά της street κουλτούρας” – TyposThes


Street Mode Festival 2015 After MovieStreet Mode Festival 2015 Fact

2016

Το group που ηχογράφησε τον πρώτο hip hop δίσκο και έμεινε στην ιστορία για αυτό, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο Street Mode Festival. Ο λόγος φυσικά για τους περίφημους “Τhe Sugar Hill Gang”. Επίσης, η έλευση του Alpha Blondy, του εμβληματικού «πατέρα» της reggae μουσικής, εγκαινιάζει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του φεστιβάλ που πλέον παρουσιάζεται στο διεθνές στερέωμα και καλωσορίζει επισκέπτες από τις γύρω χώρες.

Street Mode Festival 2016 Poster
Press

“Η μεγαλύτερη γιορτή δρόμου της χώρας είναι made in SKG!” – Parallaxi

Street Mode Festival 2016 Fun Fact

Street Mode Festival 2016 After MovieStreet Mode Festival 2016 Fact

2017

To φεστιβάλ μεγαλώνει κι άλλο, και ετοιμάζεται για μία ακόμα «μετακόμιση», αυτή την φορά στο χώρο της παλαιάς ζυθοποιίας FΙΧ, όπου στεγάζονται ήδη 3 venues. Χρησιμοποιώντας αυτά τα venues και προσθέτοντας άλλα 2 εξωτερικά stages, το Street Mode αποκτά έναν νέο “major-type festival” χαρακτήρα, επίσης πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, όπου πλέον δεκάδες μπάντες διεθνούς βεληνεκούς έρχονται να ενώσουν τις φωνές τους σε μία παγκόσμια γιορτή. Ένα νέο σύμπαν ανοίγεται, ενθαρρύνοντας την δημιουργικότητα και την διαφορετικότητα από κάθε γωνιά της γης!

Street Mode Festival 2017 Poster
Press

“Ετοιμαστείτε και φέτος για την πιο «φεστιβαλική» εμπειρία της χρονιάς!” – ΕΡΤ

Street Mode Festival 2017 Fun Fact

Street Mode Festival 2017 After MovieStreet Mode Festival 2017 Fact

2018

Το φεστιβάλ γιορτάζει 10 χρόνια δημιουργίας, έκφρασης και αγώνα προς το καλύτερο. Ξεχωρίζει το πλήθος των συναυλιών – 120 σε 5 παράλληλα stages – αριθμός ρεκόρ για την Ελλάδα! Είναι όλοι εκεί, στο 10ο επετειακό Street Mode Festival. The Street Culture Celebration!

Street Mode Festival 2018 Poster
Press

“Μία από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης εγχώριας φεστιβαλικής ιστορίας” – LiFO

“To Street Mode έχει να επιδείξει μόνο επιτυχίες και σταθερή ανοδική πορεία” – Rockin.gr

Street Mode Festival 2018 Fun Fact

Street Mode Festival 2018 After MovieStreet Mode Festival 2018 Fact

2019

Ακόμα μία χρονιά αλλαγών! Ο νέος χώρος, η προβλήτα Β του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, είναι μεγαλύτερος και αυτό δίνει την δυνατότητα στους διοργανωτές για καλύτερο στήσιμο. Στο μουσικό κομμάτι, οι Ισπανοί θρύλοι της ska-punk “Ska-P”, η ρωσική φεμινιστική κολεκτίβα “Pussy Riot”, οι Νορβηγοί extravaganza “Turbonegro”, οι Σουηδοί πρωτοπόροι “Looptroop” και δεκάδες ακόμα διεθνή acts, συνθέτουν το πιο πολυπολιτισμικό line-up που έχει γίνει μέχρι σήμερα!

Street Mode Festival 2019 PosterStreet Mode Festival 2019 Fun Fact

Street Mode Festival 2019 After MovieStreet Mode Festival 2019 Fact
Press

“Μια πραγματικότητα αφιερωμένη στο κοινό του, χωρίς υποσχέσεις και φανφάρες, χωρίς δικαιολογίες και άσκοπους εντυπωσιασμούς. Μόνο με ουσία και μουσική, πράξη και περηφάνια, ενέργεια και στιγμές” – LiFO Μικροπράγματα

2020-2023
Covid & Post-Covid Era

Το 2020 είναι η πρώτη χρονιά που το Street Mode Festival δεν πραγματοποιείται μετά από 11 συνεχόμενα χρόνια! Τα μέτρα για την αντιμετώπιση του Κορονοϊού απαγορεύουν τις ανοικτές εκδηλώσεις, μέχρι το 2021 που πλέον επιτρέπονται με καθήμενο κοινό. Το 2022 επιτέλους τα μέτρα καταργούνται! Ωστόσο, το Street Mode Festival βρίσκεται σε μία πρωτοφανή αναζήτηση, μιας και οι δύο χώροι που πραγματοποιούνταν από το 2014, το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ο πολυχώρος ΦΙΞ, δεν είναι πλέον διαθέσιμοι. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ομάδα του φεστιβάλ ψάχνει εναλλακτικές και τις βρίσκει μέσα από νέα projects και νέους χώρους.

Street Mode Festival 2022 Poster
Street Mode
Festival 2022

Back from the dead! Με αυτήν τη φράση και με ένα χαρακτηριστικό artwork με… ζόμπι (!) το Street Mode Festival επιστρέφει σε έναν νέο χώρο, το Sonik Arena στην ανατολική μεριά της πόλης (Θέρμη – Περιοχή Αεροδρομίου). Στη 12η έκδοση του φεστιβάλ ξεχωρίζουν τα street culture events όπως το “Meeting Of Styles”, το street-art/graffiti event με δεκάδες συμμετοχές καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, το “Sonik Games”, το bmx contest στις καινούργιες κατασκευές bmx του φεστιβάλ και το “3D Live Painting” με θέμα την κλιματική αλλαγή από την ομάδα της Actionaid.

Street Mode Festival 2022Street Mode Festival 2022 After Movie

Street Mode Live Sessions 2022 Poster
Street Mode
Live Sessions 2022

Στην Covid περίοδο γεννιέται η ιδέα των Street Mode Live Sessions, μίας σειράς συναυλιών για καθιστό κοινό στο Θέατρο Κήπου, το οποίο προσφέρεται για τέτοιου τύπου θεάματα λόγω της αμφιθεατρικής εξέδρας. Η ομάδα του φεστιβάλ πραγματοποιεί τελικά ένα πρόγραμμα 12 ημερών στην Post-Covid περίοδο και χωρίς μέτρα για την αντιμετώπιση του Κορονοϊού.

Lake Mode Festival Poster
Lake Mode
Festival 2021-2023

Στην covid περίοδο γεννιέται επίσης η ιδέα για ένα φεστιβάλ στην εξοχή και συγκεκριμένα στην λίμνη του φράγματος της Θέρμης. Το όνομα βγαίνει μόνο του: Lake Mode Festival! Το “μικρό αδερφάκι” του Street Mode ξεκινάει το 2021 με καθήμενο κοινό λόγω μέτρων Κορονοϊού ενώ το 2022 πραγματοποιείται κανονικά χωρίς μέτρα προστασίας. Το 2023 το πρόγραμμα του Lake Mode Festival μεγαλώνει κατά δύο ημέρες χαρίζοντας για πρώτη φορά ένα τετραήμερο συναυλιών με διαφορετικά είδη μουσικής ανά ημέρα.