Έχεις μπει σε καραντίνα mode λόγω κορονοϊού; Το Street Mode και το fatepaketo.gr σου προτείνουν 10 από τις καλύτερες ταινίες γύρω από το hip hop και την κουλτούρα του δρόμου για να ξεκινήσεις το δικό σου binge watch! Stay Calm & Press Play.
1. 8 Mile (2002)
Με όνομα βασισμένο στο φημισμένο δρόμο του Detroit “8 Μile Road”, ο οποίος ενώνει το φτωχό κέντρο της πόλης με τα πλούσια, “λευκά” προάστια, η ταινία δείχνει την προσπάθεια του λευκού rapper B-Rabbit (Eminem) για αναγνώριση σε έναν χώρο όπου κυριαρχούν κυρίως οι Αφροαμερικανοί. Ο τρόπος για να το πετύχει αυτό είναι να πάρει μέρος στο τοπικό πρωτάθλημα Battle Rap, δηλαδή στην “μάχη” μεταξύ ράπερ για την πιο έξυπνη ατάκα – προσβολή στον απέναντι, με τελικό στόχο να επιβιώσει ο καλύτερος. Η ταινία γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία και χάρισε στον Eminem το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού για το κομμάτι “Lose Yourself”.
Σκηνοθεσία: Curtis Hanson | Σενάριο: Scott Silver
2. Straight Outta Compton (2015)
Μία βιογραφική ταινία που ακολουθεί την άνοδο του συγκροτήματος N.W.A. και των μελών του, Eazy-E, Ice Cube, Dr. Dre και DJ Yela, μέχρι την οριστική διάσπασή του λόγω του θανάτου του Easy-E. Τα μέλη συμμετείχαν ενεργά στην παραγωγή της ταινίας, που έσπασε τα ταμεία την χρονιά που προβλήθηκε, ενώ τον Ice Cube παίζει ο γιος του, O’Shea Jackson Jr, με απίστευτη ομοιότητα!
Σκηνοθεσία: F. Gary Gray | Σενάριο: Jonathan Herman, Andrea Berloff
3. How High (2001)
Δύο φίλοι, ο Silas (Method Man) και ο Jamal (Redman), καπνίζουν ένα καινούργιο μαγικό χόρτο, δημιούργημα του πρώτου, καλλιεργημένο με τις στάχτες του νεκρού τους φίλου Ivory ο οποίος ενώ έχει πεθάνει επιστρέφει σαν φάντασμα κάθε φορά που τον “καπνίζουν”. Με την βοήθεια του λοιπόν, και όσο διαρκεί η μαγική επίδραση κατά την οποία ο Ivory τους λέει τι να γράψουν, καταφέρνουν να περάσουν με άριστα στις εισαγωγικές κολεγιακές εξετάσεις του Harvard (!). Έτσι ανέλπιστα βρίσκονται σε έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από το δικό τους, και μια απίστευτη ξεκαρδιστική περιπέτεια ξεκινάει…
Σκηνοθεσία: Jesse Dylan | Σενάριο: Dustin Lee Abraham
4. Dangerous Minds (1995)
Αν και με όχι με αμιγώς hip-hop περιεχόμενο, το “Dangerous Minds” ταυτίζεται με την hip-hop κουλτούρα των 90s λόγω ιστορίας, τοποθεσίας και… μουσικής! Η ταινία που ίσως γνωρίζετε με τον ελληνικό της τίτλο ως “Ασυμβίβαστη Γενιά” βασίζεται στην αυτοβιογραφία της πρώην πεζοναύτη Lou Anne Johnson και διηγείται την ιστορία μιας καθηγήτριας (Michele Pfeiffer), η οποία προσλαμβάνεται σε ένα λύκειο μιας υποβαθμισμένης περιοχής του Σαν Φρανσίσκο, όπου οι περισσότεροι μαθητές ανήκουν σε μειονότητες. Αν και έλαβε πολύ αρνητικές κριτικές, έκανε εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, ενώ όσοι δεν την έχουν δει, έχουν ακούσει σίγουρα το soundtrack της ταινίας “Gangsta’s Paradise”, που χάρισε στον Coolio το Grammy για το καλύτερο rap solo performance.
PS: To κομμάτι του Coolio χρησιμοποιεί την μουσική, με αλλοιωμένους τους στοίχους, από το ρεφρέν του “Pastime Paradise” του Stevie Wonder.
Σκηνοθεσία: John N. Smith | Σενάριο: Ronald Bass
5. Colors (1988)
Μια ταινία που διαδραματίζεται στις κακόφημες γειτονιές του Λος Άντζελες και παρακολουθεί δύο αστυνομικούς, τον έμπειρο Bob Hodges (Robert Duvall) και τον rookie Danny McGavin (Sean Penn), όσο προσπαθούν να σταματήσουν τη βία μεταξύ των διάσημων συμμοριών της Αμερικής, Bloods και Crips. πρόκειται για μία ιστορία επιβίωσης μέσα στον βίαιο αλλά παράλληλα ρομαντικό κόσμο των δρόμων, ο οποίος λειτουργεί σαν μία παράλληλη κοινωνία με δικούς της νόμους και κανόνες. Συγκλονιστική πλοκή, soundtrack από τον Ice-T και ο Sean Penn στα καλύτερα του. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
Σκηνοθεσία: Dennis Hopper | Σενάριο: Michael Schiffer
6. Wild Style (1983)
Γυρισμένο το 1983, θεωρείται η πρώτη hip hop ταινία. Περιγράφει τη ζωή του graffiti artist “Zoro”, δημοφιλή στη Νέα Υόρκη, που όμως παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όσο αυτός προσπαθεί να ισορροπήσει την καλλιτεχνική του έκφραση και τη σχέση του με τη δημοσιογράφο Victoria. Η ταινία είναι περισσότερο γνωστή για την αποτύπωση της πρώιμης hip-hop κουλτούρας και την εμφάνιση γνωστών καλλιτεχνών στην ιστορία του graffiti.
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Charlie Ahearn
7. Style Wars (1983, 2013)
Ένα ντοκιμαντέρ που εκθέτει την hip-hop κουλτούρα η οποία αναπτύχθηκε στη Νέα Υόρκη στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80, εστιάζοντας ειδικά στην τέχνη του graffiti και στο breaking. Τριάντα χρόνια αργότερα, οι Veli και Amos, δύο οπαδοί του “Style Wars” ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη και στη Μέση Ανατολή και παρουσιάζουν το “Style Wars 2” συναντώντας graffiti artists και διαφορετικές καλλιτεχνικές απόψεις.
Σκηνοθεσία 1983: Tony Silver | 2013: Amos Angeles, Veli Silver
8. Step Up (2006)
Η ταινία που ξεκίνησε ένα ολόκληρο franchise με 4 sequels, ακολουθεί την ιστορία του Τyler, όπου μετά από προβλήματα με το νόμο υποχρεώνεται σε κοινωνική εργασία σε σχολή χορού. Εκεί, θα γνωρίσει τη Νόρα και θα του δοθεί η ευκαιρία να ξεδιπλώσει το ταλέντο του! Η ταινία που ενέπνευσε χιλιάδες παιδιά να ασχοληθούν με το street dance είναι εξίσου απολαυστική ακόμα και εάν δεν είσαι καθόλου … του χορού!
Σκηνοθεσία: Anne Fletcher | Σενάριο: Duane Adler, Melissa Rosenberg
9. Beastie Boys Story (2020)
“Now here’s a little story I’ve got to tell about three bad brothers you know so well. It started way back in history with Ad-Rock, MCA and me Mike D…” Παρόλο που η παγκόσμια πρεμιέρα στο SXSW Film Festival καθώς και οι προβολές στις σκοτεινές αίθουσες έχουν ακυρωθεί εξαιτίας της τρέχουσας κατάστασης με τον κορονoϊό, το ντοκιμαντέρ “Beastie Boys Story” του Spike Jonze θα προβληθεί τελικά από το Apple TV+, μία καινούργια πλατφόρμα της Apple που προσπαθεί να μοιάσει στο Netflix. Στο ντοκιμαντέρ ο Mike Diamond και ο Adam Horovitz διηγούνται την ιστορία της μπάντας τους μέσα από προσωπικές ιστορίες και μιλούν για τα 40 χρόνια φιλίας τους.
Σκηνοθεσία: Spike Jonze | Σενάριο: Adam Horovitz, Spike Jonze, Mike Diamond
10. Girl Power Movie (2016)
Το Girl Power Movie είναι ένα ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ, το οποίο παρουσιάζει γυναίκες graffiti artists από 15 πόλεις του κόσμου που οι οποίες έχουν ξεχωρίσει στο χώρο. Η Sanny, graffiti artist από την Τσεχία, την οποία είδαμε να βάφει στους τοίχους του Street Mode το 2018, ταξιδεύει για 7 χρόνια και δίνει την ευκαιρία σε άλλες γυναίκες graffiti artists να εκφραστούν μέσα από το ντοκιμαντέρ. Το Girl Power Movie προβλήθηκε στο Street Mode 2018, στο πλαίσιο της δράσης “Film Screenings” ενώ η δημιουργός παρεβρέθηκε και απάντησε σε ενδιαφέροντα Q&A γύρω από την ταινία.
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Sanny, Jan Zajíček