10 hip-hop βιβλία για να διαβάσεις στο lockdown!

Έχεις βαρεθεί τις σειρές και τις ταινίες (τα έχεις δει όλα); Σπάσε τη ρουτίνα μεσ’ την καραντίνα με ένα βιβλίο! Το Street Mode και το fatepaketo.gr σου προτείνουν 10 από τα καλύτερα βιβλία γύρω από τo hip-hop και την κουλτούρα του δρόμου, για να διαβάσεις στο lockdown.

1. Beastie Boys Book – Diamond Michael, Horovitz Adam (2018)

Μία πανοραμική ματιά στην ιστορία των Beastie Boys όπως παρουσιάζεται από τα ιδρυτικά μέλη Mike D. και Ad-Rock. Διηγούνται την τριών δεκαετιών πορεία του θρυλικού συγκροτήματος μέσα από πολλές ιστορίες, φωτογραφίες και mixtapes της εποχής. Περιγράφουν την μετάβασή τους από punk εφήβους σε εκκολαπτόμενους αστέρες του hip-hop, την κυκλοφορία του πρώτου τους album που έγινε το πρώτο hip-hop album το όποιο έφτασε στο νούμερο 1 του Billboard καθώς και την εξέλιξή τους ως μουσικοί και κοινωνικοί ακτιβιστές.

2. Decoded – Jay-Z (2010)

Στο Decoded, ο Jay-Z μοιράζεται σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία του μέσα από δέκα “κώδικες” που τον καθορίζουν σαν άνθρωπο και σαν καλλιτέχνη. Σε κάθε ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου, αφηγείται τις προσωπικές του ιστορίες συνοδευόμενες με φωτογραφικό υλικό που έχει επιλέξει ο ίδιος, αλλά και με στίχους τραγουδιών του, τους οποίους αποκωδικοποιεί αποκαλύπτοντας τις ιστορίες που κρύβονται από πίσω τους. Επιπλέον, παρουσιάζει μέσα από την δική του ματιά την κουλτούρα του hip-hop όπως την γνώρισε η γενιά του και όπως την βιώνει ο ίδιος μέχρι σήμερα.

3. The Way I Am – Eminem (2009)

Όλοι θέλουμε να μάθουμε ποιος πραγματικά είναι ο Eminem όταν βρίσκεται πίσω από την κουρτίνα. Γνωστός για την αινιγματική του περσόνα, για την οντότητά του ως ο fastest selling rapper αλλά και ως ο πρώτος hip-hop καλλιτέχνης που βραβεύθηκε με Oscar, ο Eminem διηγείται στην αυτοβιογραφία του την ζωή του μέσα από προσωπικές ιστορίες, φωτογραφίες, σχέδια και σελίδες με στίχους. Στο βιβλίο του, ο δημοφιλής rapper περιγράφει την προσωπική του μάχη με τη φτώχεια, τα ναρκωτικά και αργότερα τη φήμη και την κατάθλιψη, συμπεριλαμβάνοντας άγνωστες ιστορίες, ακυκλοφόρητους στίχους και προσωπικά polaroid.

4. The Tao Of Wu – RZA (2009)

Ένα βιβλίο που θα εμπνεύσει κάθε λάτρη του hip-hop, γραμμένο από την πένα του ιδρυτή των Wu Tang Clan. Στο “The Tao of Wu” ο RZA παρουσιάζει το ταξίδι του στη διαφώτιση και τη σοφία μέσα από τους “επτά πυλώνες της γνώσης” όπως ο ίδιος τους αποκαλεί, και αναφέρεται ξεχωριστά στα γεγονότα που στιγμάτισαν την ζωή του, από την πρώτη του επαφή με το hip-hop, μέχρι τον θάνατο του ξαδέρφου του και μέλος των Wu, ODB.

5. Fight The Power – Chuck D. (1997)

Μια ματιά στη hip-hop κουλτούρα, το Hollywood, τη μουσική βιομηχανία και τη μάχη West Coast VS East Coast από την οπτική της φωνής των Public Enemy, Chuck D. Στο πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Fight the Power”, o δημοφιλής rapper αφηγείται την εικοσάχρονη πορεία του στον κόσμο της μουσικής, την ιστορία των Public Enemy και το πώς οι ίδιοι αναδείχθηκαν σε ένα από τα κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας hip-hop σκηνής. Ταυτόχρονα εντρυφεί πιο βαθιά στα προβλήματα της άφρο-αμερικανικής κοινωνίας καθώς και στα αρνητικά στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που αντιμετωπίζει ένας rapper από τα πρώτα βήματα της καριέρας του.

6. Wall And Piece – Banksy (2005)

Η ταυτότητά του παραμένει κρυφή, όμως η τέχνη του είναι γνωστή παγκοσμίως. Ο εμβληματικός “guerilla” street artist, του οποίου έργα συναντάμε σε τοίχους και δρόμους σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, παρουσιάζει στο βιβλίο του την ιστορία πίσω από τα πιο δημοφιλή του έργα. Οι μαϊμούδες με τα όπλα μαζικής καταστροφής, το κοριτσάκι με το μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς, ο διαδηλωτής με τη μολότοφ-ανθοδέσμη και πολλά ακόμα εμβληματικά έργα, απαρτίζουν το “Wall and Piece” που δεν πρέπει να λείπει από το ράφι κανενός λάτρη της street κουλτούρας.

7. Can’t Stop Won’t Stop – Jeff Chung (2005)

Το χρονικό της πρώιμης σκηνής του hip-hop, βασισμένο σε συνεντεύξεις από MCs, DJs, graffiti artists και b-boys της εποχής. Στο “Can’t Stop Won’t Stop” ο συγγραφέας Jeff Chang παρουσιάζει τις ιδέες, την μουσική και την τέχνη που καθόρισαν την κουλτούρα του hip-hop, από τα γεννοφάσκια της έως την σημερινή εποχή. Με αφηγήσεις των πρωτοπόρων και εμπνευστών του κινήματος, όπως ο DJ Kool Herc, ο Afrika Bambaataa, ο Chuck D, ο Ice Cube και άλλων, μεταφερόμαστε νοητά στο Bronx του 1970 και παρακολουθούμε την εξέλιξη του hip-hop από την δημιουργία του μέχρι σήμερα.

8. Hip-Hop Files – Martha Cooper (2004)

Η διάσημη φωτογράφος Martha Cooper μοιράζεται το εκτενές αρχείο της στο οποίο αποτυπώνει την κουλτούρα του hip-hop στην Νέα Υόρκη των 80s. Στο βιβλίο της “Hip-Hop Files” παρουσιάζεται μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό η αρχή του φαινομένου που ονομάστηκε hip-hop, μαζί με ατάκες και δηλώσεις των πρωτοπόρων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εδραίωση και εξέλιξη του.

9. Subway Art – Martha Cooper, Henry Chalfant (2011)

Πρωτοκυκλοφόρησε το 1984, συστήνοντας την τέχνη του graffiti στο ευρύ κοινό καθώς παρουσίασε με πλούσιο φωτογραφικό υλικό το εκρηκτικό, καλλιτεχνικό κίνημα της Νέας Υόρκης. Το Subway Art που χαρακτηρίστηκε “η βίβλος του graffiti” επανακυκλοφορεί τριάντα χρόνια αργότερα με τους συγγραφείς Martha Cooper και Henry Chalfant να παραθέτουν ακόμη περισσότερο υλικό και να ανακαλούν μνήμες από την παρακμή της street art στα τέλη των 80s έως την αναγέννηση της σε ένα παγκόσμιο καλλιτεχνικό κίνημα.

10. B-Boy Championships – DJ Hooch (2011)

Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο που παρουσιάζει τον κόσμο των b-boys με ιστορίες και εικόνες, μέσα από τα μάτια του ανθρώπου που ξεκίνησε την διοργάνωση των πρωταθλημάτων breaking στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από το Bronx του 1979, όπου μία ομάδα χορού με το όνομα “Rock Steady Crew” σύστησε στον κόσμο το breaking, με χορευτές να φιγουράρουν τις κινήσεις τους πάνω στα breaks των dj’s, μέχρι το Λονδίνο του 1995, όπου έλαβε χώρα το πρώτο B-Boy πρωτάθλημα στην Αγγλία, o Dj Hooch μας δίνει μια γεύση από τα battles που πραγματοποιήθηκαν σε αυτά τα 15 πρώτα χρόνια του breaking.