Όταν ο κόσμος της μουσικής “συγκρούεται” με τον κόσμο των κόμικς το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό! Το Street Mode και το fatepaketo.gr σας προτείνουν 10 “μουσικά” κόμικς για να διαβάσετε στο lockdown.
1. Song Stories – Street Mode Festival (2019)
Το comic book του φεστιβάλ βρίσκεται πρώτο στην λίστα μας όχι μόνο γιατί είναι δικό μας (αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει) αλλά και γιατί είναι το πιο αντιπροσωπευτικό της λίστας που ακολουθεί. Μίας λίστας δηλαδή αφιερωμένης στο “πάντρεμα” της μουσικής με την 9η τέχνη, μέσα από 10 επιλεγμένα άλμπουμ Ελλήνων και ξένων δημιουργών.
Στο “Song Stories” του Street Mode Festival θα βρείτε 6 πραγματικές ιστορίες αγαπημένων Ελλήνων μουσικών (Στίχοιμα, 12ος Πίθηκος, Social Waste, Παύλος Παυλίδης, Nightstalker, Rotting Christ) τις αφηγήσεις των οποίων συγκέντρωσε ο Γιάτσεκ Μανιακόφσκι και αποτυπώσαν σε εικόνες 6 σχεδιαστές (Σοφία Σπυρλιάδου – Στίχοιμα, Γιώργος Καμπάδαης – 12ος Πίθηκος, Νίκος Στεφαδούρος – Social Waste, Έφη Θεωδοροπούλου – Παύλος Παυλίδης, Κλήμης Κεραμιτσόπουλος – Nightstalker, Άρης Λάμπος – Rotting Christ). Την συλλογή συμπληρώνει ο Σταύρος Κιουτσιούκης με την φανταστική του φίλη Μιράντα και ιστορίες βγαλμένες από τα φεστιβάλ!
Η επιμέλεια των κειμένων είναι του Νίκου Δαλαμπύρα ενώ η αρχική σύλληψη της ιδέας ανήκει στον Γιάτσεκ Μανιακόφσκι. Το άλμπουμ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 9η Διάσταση και θα το βρείτε σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και ηλεκτρονικά στο comicstrip.gr.
2. Μεταλλάδες – Άρης Λάμπος (2018)
Ο Άρης Λάμπος στην σειρά του “Μεταλλάδες”, καταπιάνεται με όλους τους οπαδούς της metal σκηνής, άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με καυστική διάθεση αλλά πάντοτε με αμέριστη αγάπη γι’ αυτό το μουσικό ιδίωμα που και ο ίδιος λατρεύει! H έκδοση περιλαμβάνει την πλειοψηφία των comic-strips της online σειράς “Μεταλλάδες”, όπως παρουσιάστηκαν στο socomic.gr καθώς και νέο ανέκδοτο υλικό με ιστορίες για τους Nightstalker και τους Septic Flesh καθώς και guest-strips από την Δήμητρα Αδαμοπούλου, τον Θωμά Ζάμπρα και τον Γιάννη Ρουμπούλια! Το άλμπουμ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Jemma και θα το βρείτε σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και στο site της Jemma εδώ.
3. The Umbrella Academy – Gerard Way & Gabriel Bá (2007)
Όλοι γνωρίζετε την δημοφιλή σειρά του Netflix “Umbrella Academy” που έκανε πρεμιέρα στις οθόνες μας το 2019. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι βασίζεται στην ομώνυμη σειρά comics που δημιουργήθηκε και γράφτηκε από τον Gerard Way, τραγουδιστή και συνιδρυτή των My Chemical Romance, και απεικονίστηκε από τον Gabriel Bá. Η πρώτη σειρά περιορισμένης έκδοσης “The Umbrella Academy: Apocalypse Suite” κυκλοφόρησε μεταξύ Σεπτεμβρίου 2007 και Φεβρουαρίου 2008. Αν και το κόμικς δεν έχει αμιγώς μουσικό περιεχόμενο αξίζει την προσοχή σας μιας και πρόκειται για ίσως το κορυφαίο έργο της μουσικής – και όχι μόνο όπως αποδείχθηκε – ιδιοφυΐας Gerard Way, ο οποίος πέραν του “Umbrella Academy” έχει γράψει και τα εξίσου αξιόλογα “The True Lives of the Fabulous Killjoys” (2013) και “Young Animal” (2016).
4. Marvel: The Hip-Hop Covers Vol. 1 & 2 (2016)
Πώς θα ήταν εάν τα εξώφυλλα των καλύτερων hip-hop δίσκων που γνωρίζουμε είχαν σχεδιαστεί όπως τα εξώφυλλα των comics της Marvel; Σε αυτό το ερώτημα έρχεται να απαντήσει η σειρά “Marvel: The Hip-Hop Covers” και να μας παρουσιάσει μία συγκλονιστική συλλογή από 70 εξώφυλλα comics, εμπνευσμένα από τα δημοφιλέστερα hip-hop άλμπουμ στην ιστορία της μουσικής (δείτε τα εδώ). Τα τελικά σχέδια συντροφεύουν behind-the-scene σκετσάκια, δείχνοντας την διαδικασία για την δημιουργία της συλλογής, στην οποία συμμετέχει η αφρόκρεμα των σχεδιαστών της γνωστής εταιρίας. Η σειρά “Marvel: The Hip-Hop Covers” αποτελείται μέχρι στιγμής από δύο βιβλία (Vol. 1 & Vol. 2) ενώ η ονοματοδοσία κάθε κυκλοφορίας μας προϊδεάζει και για επόμενους τόμους…
5. The Nine Rings Οf Wu-Tang – Brian Haberlin & Clayton Henry (1999)
Όσο αντιφατικό και αν ακούγεται, τα μέλη του σκληροπυρηνικού hip-hop συγκροτήματος Wu-Tang Clan, που στα κομμάτια τους μιλούν για dope-dealing και απειλούν ότι θα σου σπάσουν τα πόδια εάν πατήσεις στην περιοχή τους, είναι ταυτόχρονα και σκληροπυρηνικοί geeks με έμφαση στα comics, χωρίς μάλιστα να το κρύβουν! Για παράδειγμα, ο Method Man, ο οποίος έχει γράψει και σειρά κόμικς με το όνομά του, αποκάλυψε πρόσφατα ότι έχει πάνω από 20.000 συλλεκτικά τεύχη στην συλλογή του! Ανάμεσα στις αμέτρητες αναφορές που μπορούμε να κάνουμε για comics σχετικά με τους Wu-Tang Clan, αξίζει να αναφέρουμε την σειρά “The Nine Rings of Wu-Tang”, στην οποία τα μέλη του θρυλικού clan εμφανίζονται σαν μαχητές μιας μυστικής πολεμικής τέχνης που έχει σαν στόχο, τι άλλο, να σώσει τον κόσμο!
6. Iron Maiden: Legacy Of The Beast – Llexi Leon & Ian Edginton (2018)
Το βρετανικό συγκρότημα Ιron Maiden άλλαξε όχι μόνο την ιστορία της μουσικής αλλά και του marketing, εισάγοντας για πρώτη φορά μία μασκότ ως σύμβολο μπάντας! Ο λόγος φυσικά για τον πασίγνωστο πλέον Eddie (επίσης γνωστό και ως Eddie the head) που εμφανίζεται σε όλα τα άλμπουμ, μπλουζάκια, αφίσες και φυσικά συναυλίες της μπάντας. Αν και τις περισσότερες φορές έχει την μορφή ζόμπι, ανάλογα με τα θέματα των άλμπουμ και τις αντίστοιχες παγκόσμιες περιοδείες τους, έχει εμφανιστεί και ως cyborg, ως αιγυπτιακή μούμια, αλλά και ως ασθενής με ψυχική νοημοσύνη! Αυτό που έλειπε από την άκρως επιτυχημένη “καριέρα” του Eddie ήταν ένα καλό comic book, κάτι που έγινε πραγματικότητα με την σειρά “Legacy Of The Beast”! Στην σειρά παρακολουθούμε τον Eddie μαζί με έναν μυστηριώδη αλχημιστή, να ταξιδεύουν στη γειτονιά East End του Λονδίνου, την αρχική βάση της μπάντας, αναζητώντας έναν δολοφόνο…
7. Slayer: Repentless – Jon Schnepp & Guiu Vilanova (2017)
Οι θεοί της thrash metal, στη δύση της μουσικής τους πορείας και αφού έχουν εκμεταλλευτεί εμπορικά σχεδόν οτιδήποτε σχετίζεται με τη μουσική τους, συμπλήρωσαν την γκάμα των προϊόντων τους και με ένα comic book! Η τελευταία τους ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά ήταν το “Repentless” το 2015 και το ομότιτλο κόμικς κυκλοφόρησε δύο χρόνια αργότερα. Ουσιαστικά, αφηγείται την ιστορία που εκτυλίσσεται στο video clip του κομματιού “Repentless” και η θεματολογία του δεν διαφέρει από αυτή των περισσότερων τραγουδιών τους. Συγκεκριμένα, πραγματεύεται την σκοτεινή πλευρά του ανθρώπινου ψυχισμού αλλά και το πώς ο άνθρωπος συμπεριφέρεται στον συνάνθρωπό του. Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους φανατικούς οπαδούς των Slayer εκεί έξω!
8. House of Gold & Bones – Corey Taylor & Richard Clark (2013)
Η δημιουργικότητα του Corey Taylor, lead singer των Slipknot και Stone Sour, δεν σταματάει στην μουσική και εξαπλώνεται και στην συγγραφή, έχοντας γράψει μέχρι στιγμής τέσσερα βιβλία, ένα σενάριο ταινίας τρόμου και ένα κόμικς, με το οποίο θα ασχοληθούμε. Πρόκειται για την “μεταφορά” του δίσκου “House of Gold & Bones” των Stone Sour στην ομώνυμη εικονογραφημένη νουβέλα, που αποτελείται από μια mini σειρά τεσσάρων τευχών. Ο Corey Taylor δίνει μια πραγματική διάσταση στους χαρακτήρες και εμβαθύνει περισσότερο στο λυρικό μέρος του μουσικού άλμπουμ της μπάντας.
9. Apocrypha: The Legend Of Babymetal – The Prophet of the Fox God (2018)
Η γραφική νουβέλα “Apocrypha: The Legend Of Babymetal” διηγείται το μύθο της δημιουργίας των Babymetal, των τριών εφήβων κοριτσιών που μας έμαθαν τον όρο “Kawaii Μetal”, ενός ιδιαίτερου συνδυασμού heavy metal με j–pop (Japanese pop) μαζί με μία δόση “χαριτωμενιάς”. Ένα καλοφτιαγμένο comics που έρχεται για να τονώσει ακόμα περισσότερο το προφίλ της Ιαπωνικής μπάντας και να μας ταξιδέψει σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο, αυτόν την μακρινής Ιαπωνίας και του “Kawaii Μetal”!
10. KISS: A Marvel Comics Super Special! – Steve Gerber, John Romita Jr., Alan Weiss & More (1977)
Aκόμα και αν το συγκεκριμένο comics είναι το μοναδικό από την λίστα που δεν βρίσκεται πλέον σε κυκλοφορία, αξίζει να το αναφέρουμε για την ιστορικότητά του, μιας και πρόκειται για την απαρχή της κατηγορίας των “μουσικών” κόμικς. Η πρώτη απόπειρα εμφάνισης των KISS σε στριπάκια έγινε στο 12ο τεύχος του “Howard The Duck” της Marvel και έκτοτε ακολούθησε μια μακροχρόνια σειρά, με τους ίδιους να είναι οι σούπερ ήρωες, στο συλλεκτικό πλέον “Kiss – A Marvel Comics Super Special!”.