Αράχνη με το όνομα του David Bowie; Μύγα με το όνομα της Beyonce; Γαρίδα με το όνομα των Pink Floyd; Οι λάτρεις της μουσικής έχουν πάει την ονοματοδοσία των ανακαλύψεων σε άλλο επίπεδο!
Του Jacek Maniakowski
Μέχρι και τη σήμερον ημέρα, παρόλο που έχουν επιτευχθεί τεράστιες ανακαλύψεις και εφευρέσεις για την ζωή στον πλανήτη μας, υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε τόσο για το ζωικό όσο και το φυτικό βασίλειο! Και όσο η ζωή στη γη προχωράει, όλο και περισσότερες ανακαλύψεις γίνονται και καθεμιά από αυτές παίρνει και ένα ξεχωριστό όνομα.
Συγκεκριμένα ο κανόνας της ονοματοδοσίας αναφέρει πως «το πρώτο συνθετικό αποτελείται από την ονομασία του είδους που ανακαλύπτεται, ενώ το δεύτερο συνθετικό είναι το επίθεμα ή επίθετο, το οποίο δίνεται, προς τιμήν του ερευνητή – επιστήμονα».
Αν και το πιο συνηθισμένο είναι ο μελετητής να δίνει το δικό του όνομα, υπάρχουν κάποιοι που επιλέγουν να δώσουν το όνομα των αγαπημένων τους προσώπων ή ακόμα και κάποιο όνομα που συνδέεται με την αγαπημένη τους μουσική!
Extraordinarius Spiders
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η βιολόγος Cristina Rheims από τη Βραζιλία, ερευνήτρια στο κέντρο μελέτης “Instituto Butantan” του Sao Paulo, η οποία ανακάλυψε 4 νέα είδη αραχνών. Η ίδια, ως οπαδός του κλασικού metal, αποφάσισε να ονομάσει τις ανακαλύψεις της ως εξής:
Extraordinarius… Brucedickinsoni: Φυσικά προς τιμήν του τραγουδιστή των Iron Maiden, Bruce Dickinson.
Extraordinarius… Klausmeinei: Από τον τραγουδιστή των Scorpions, Klaus Meine.
Extraordinarius… Rickalleni: Από τον ντράμερ των Def Leppard, Rick Allen.
Extraordinarius… Andrematosi: Προς τιμήν του André Matos, τραγουδιστή των Βραζιλιάνων Angra, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα (8 Ιουνίου 2019) από καρδιακή προσβολή.
Η ονοματοδοσία
Κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή, ανακαλύπτουμε πως η ταξινόμηση του ζωικού βασιλείου ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα και εξελίχθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ωστόσο, το σύστημα ταξινόμησης που επικρατεί μέχρι σήμερα ως «σύστημα ταξινόμησης του Λινναίου», το δημιούργησε ο Σουηδός Carl Linnaeus και το γνωστοποίησε το 1757. Επιστρέφοντας όμως στους μουσικούς αστέρες, ας δούμε μερικά είδη τα οποία μπορεί να μην τραγουδάνε, αλλά έχουν ένα κομμάτι από τη δόξα κάποιων καλλιτεχνών.
Sericomyrmex Radioheadi
Δύο επιστήμονες του Smithsonian’s National Museum of Natural History, ονόμασαν ένα νέο είδος μυρμηγκιού Sericomyrmex Radioheadi, εμπνευσμένοι από τους Βρετανούς Radiohead. Η τιμή που τους έγινε δεν είναι τυχαία, καθώς το συγκρότημα είναι γνωστό για τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες και τους αγώνες υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.
Και για τους λάτρεις της πληροφορίας, η οικογένεια Sericomyrmex κυριολεκτικά μεταφράζεται ως “silky ants”, δηλαδή μεταξωτά μυρμήγκια. Το χαρακτηριστικό τους είναι πως καλλιεργούν μύκητες (!) εδώ και 30 εκατομμύρια χρόνια. Πολύ πριν ο άνθρωπος … βασικά πολύ πριν τον άνθρωπο!
Scaptia (Plinthina) Beyonceae
Η Scaptia (Plinthina) Beyonceae ανακαλύφθηκε το 1981 στο Queensland της Αυστραλίας. Αν και αρχικά θεωρήθηκε ένα ακόμα απλό παράσιτο, αργότερα πήρε το όνομα της διάσημης τραγουδίστριας. Όπως αναφέρει ο Bryan Lessard της επιστημονικής κοινότητας CSIRO: «Ήταν οι μοναδικές πυκνές χρυσές τρίχες στην κοιλιά της που με οδήγησαν να ονομάσω αυτήν την μύγα προς τιμήν της πασίγνωστης ερμηνεύτριας Beyoncé, και επίσης μου δόθηκε η ευκαιρία να δείξω την διασκεδαστική (;) πλευρά της ταξινομίας, την ονομασία των ειδών».
Synalpheus Pinkfloydi
Οι πιο rock, και με σαφώς πιο κατανοητή λογική, Sammy De Grave, Arthur Anker και Kristin Hultgren, επιβεβαίωσαν τον Απρίλιο του 2017 την ύπαρξη ενός νέου είδους, της γαρίδας-πιστόλι. Το νέο εύρημα της οικογένειας των αστακιδών ονομάστηκε Synalpheus Pinkfloydi.
Το βασικό χαρακτηριστικό των γαρίδων-πιστόλι (snapping shrimps) είναι πως δημιουργούν ηχητική ενέργεια (σε κάποια είδη φτάνει ως και τα 210 ντεσιμπέλ) ανοιγοκλείνοντας με μεγάλη ταχύτητα την υπερμεγέθη δαγκάνα τους. Ο De Grave αιτιολογώντας την απόφασή του να ονομάσει το είδος τιμώντας την πιο διάσημη ίσως μπάντα του πλανήτη είπε πως: «είναι σαν να κάθεσαι δίπλα σε έναν ενισχυτή κατά την διάρκεια μίας συναυλίας τους».
Ο ίδιος άκουγε το The Wall των Pink Floyd από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του, όταν ήταν ακόμα 14 ετών και η ανακάλυψη της συγκεκριμένης γαρίδας ήταν η καλύτερη ευκαιρία να συμπεριλάβει το όνομα της αγαπημένης του μπάντας και στο επιστημονικό του έργο.
Gaga Germanotta & Gaga Monstraparva
Αφού πήραμε μια γεύση της διασκεδαστικής (;) πλευράς της ταξινομίας, τι γίνεται άραγε όταν ανακαλύπτεις μια ολόκληρη νέα οικογένεια από φτέρες οι οποίες μοιάζουν με τα κοστούμια μιας διάσημης pop star;
Η Kathleen Pryer καθηγήτρια βιολογίας του Duke University και διευθύντρια του Duke Herbarium εξηγεί ότι οι ίδιες οι φτέρες την παρότρυναν να τις ονομάσει προς τιμήν της Lady Gaga. Τα δύο γένη φτερών, Gaga Germanotta (ονομάστηκε έτσι για να τιμήσει την οικογένεια της καλλιτέχνιδας) και Gaga Monstraparva (που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν των οπαδών της), αποτελούνται από 17 είδη.
Η βιολόγος παρατήρησε πως τα παρόμοια αυτά είδη κατά τη διάρκεια της αμφιφυλόφιλης διαδικασίας αναπαραγωγής τους, σχημάτιζαν μια καρδιά παρόμοια με το κοστούμι της διάσημης τραγουδίστριας που φορούσε στα Grammy του 2010. Επίσης, η Pryer επισημαίνει πως ο τρόπος με τον οποίο ανοίγει η φτέρη τα νέα της φύλλα, μοιάζει πολύ με τον χαιρετισμό “Paws up” της Gaga.
Heteropoda Davidbowie
Η πρώτη καταγραφή της αράχνης «από τον Άρη» έγινε το 2008 από τον Peter Jäger, βάσει ενός δείγματος το οποίο συλλέχθηκε έναν χρόνο νωρίτερα. Το είδος Heteropoda Davidbowie ανήκει στο γένος Heteropoda της οικογένειας αραχνών-κυνηγών.
Εν αντιθέσει με τα θηλυκά του είδους, τα αρσενικά έχουν έναν κοκκινωπό καφέ κορμό που περιέχει διακριτές, με έντονα χρώματα τρίχες, οι οποίες σχηματίζουν μια εικόνα. Πλησιάζοντας κοντά, η εικόνα μοιάζει με αυτήν του David Bowie στα πρώτα χρόνια της καριέρας του.
Aleiodes Shakirae
Το όνομα Αλεϊόδες δεν ανήκει σε κάποια μπάντα, αλλά σε ένα είδος μικρών σφηκών με μήκος 4-9 χιλιοστών. Το χαρακτηριστικό αυτών των σφηκών, οι οποίες ανήκουν σε μια σπάνια υπο-ομάδα, είναι ότι μουμιοποιούν τις κάμπιες, στις οποίες και παρασιτούν.
Οι Dr. Eduardo Shimbori και Dr. Scott Shaw, έκαναν μια παρατήρηση η οποία ξεχώρισε την Aleiodes Shakirae από τα υπόλοιπα 23 είδη της υπο-οικογένειας.
Φυσικά δεν τραγουδούσε σαν την όμορφη Λατίνα τραγουδίστρια αλλά καθώς η προνύμφη της σφήκας έτρωγε τα σωθικά της η κάμπια κουνιόταν σαν να χόρευε! Οι ομοιότητες του «χορού» της με αυτόν της Shakira, όπως το παρατήρησαν οι επιστήμονες, έδωσε και το όνομα στη σφήκα, η οποία συναντάται στο Εκουαδόρ.
Ενδεχομένως να υπάρχουν κι άλλα είδη με ονόματα μουσικών, τα οποία δεν γνωρίζουμε και σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον να τα μάθουμε! Αν μάλιστα εδώ μέσα έχουμε μουσικόφιλους που ασχολούνται με την μελέτη της βιολογίας, δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε ονόματα όπως: turbonegrous, dubiozus kollektivus και looptroopus!
Πηγές:
www.r1vibes.com
www.popsci.com