Επιστήμονες διοργανώνουν συναυλία για τη μελέτη του Covid-19

Μία ομάδα ερευνητών από το Martin-Luther Universität της Γερμανίας διοργάνωσε μία συναυλία με εθελοντές, για να μελετήσει πώς ένας ιός εξαπλώνεται σε εσωτερικούς χώρους, όταν επικρατεί συνωστισμός.

Του Jacek Maniakowski

Το όφελος μίας συναυλίας ή ενός φεστιβάλ για την ψυχική υγεία ή ακόμα και για την σωματική υγεία έχει ερευνηθεί αρκετά, κυρίως από αμερικάνικα ή δυτικοευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, φανερώνοντας πόσο ωφελεί την υγεία ένα τέτοιο γεγονός, κάτι που οι λάτρεις των συναυλιών γνωρίζουν ήδη. Όμως στην εποχή μίας πανδημίας η σωματική υγεία μάλλον απειλείται. Και ουσιαστικά φέτος είχαμε μία χρονιά που μπορεί να θεωρηθεί ως η απόλυτη ακύρωση.

Αλλά πόσο κινδυνεύουμε, παρεβρισκόμενοι σε μια συναυλία; Την απάντηση θέλουν να δώσουν οι Γερμανοί επιστήμονες, αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα αυτών των θεαμάτων.

Συγκεκριμένα στις 22 Αυγούστου έλαβε χώρα μια πολύ ιδιαίτερη συναυλία στην Λειψία με 1500 συμμετέχοντες. Στην σκηνή βρέθηκε ο Tim Bendzko, ένας δημοφιλής γερμανός pop καλλιτέχνης. Δεν ήταν φυσικά κάποια παράνομη δραστηριότητα, αλλά ένα μαζικό πείραμα το οποίο εκτέλεσε μία επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο Martin-Luther Universität, ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης το οποίο αριθμεί ήδη 5 αιώνες λειτουργίας.

Ο σκοπός του πειράματος ήταν να μελετηθεί η διασπορά ενός ιού κατά την διάρκεια μίας τέτοιας μαζικής εκδήλωσης. Το γεγονός αυτό ξεκίνησε να οργανώνεται έναν μήνα πριν και αρχικά δήλωσαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν 4000 άτομα. Τελικά όμως οι συμμετέχοντες ήταν 1500, όλοι υγιείς ηλικία 18-50 ετών. Πραγματοποιήθηκαν τρεις συναυλίες του εν λόγω pop-star και όλο το project ονομάστηκε Restart-19. Η πρώτη εμφάνιση έγινε με συνθήκες προ-πανδημίας χωρίς κανέναν περιορισμό. Κατά την διάρκεια της δεύτερης συναυλίας εισήχθηκαν κοινωνικές αποστάσεις, καθώς και η επιβολή πλυσίματος των χεριών. Στο τρίτο show οι παραβρισκόμενοι περιορίστηκαν στους μισούς και κάθε άτομο έπρεπε να κρατάει απόσταση 1,5 μέτρου από το άλλο.

Όλοι οι συμμετέχοντες στο πείραμα αυτό υποβλήθηκαν σε τεστ κορονοϊού 48 ώρες πριν το πείραμα και τους δόθηκαν μάσκες. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούσαν ειδικά απολυμαντικά φθορισμού για τον έλεγχο των επιφανειών, ώστε να δουν ποιες ήταν αυτές που ακουμπούσαν περισσότερο οι εθελοντές. Οι συμμετέχοντες φορούσαν επίσης και έναν κρεμαστό ανιχνευτή σε μέγεθος ενός σπίρτου, ο οποίος κάθε 5 δευτερόλεπτα κατέγραφε τις κινήσεις τους αλλά και τις αποστάσεις από τους υπολοίπους. Παράλληλα ένα είδος τεχνητής ομίχλης έδειχνε τη διασπορά του ιού στον αέρα.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα ανακοινωθούν πιθανόν στις αρχές του Οκτωβρίου. Το project αυτό επιχορηγήθηκε με 990.000€ φανερώνοντας την βαρύτητα την οποία δίνουν οι Γερμανοί στην μουσική βιομηχανία. Η μελέτη αυτή θα δείξει κατά πόσο μπορούν να “απελευθερωθούν” τα συναυλιακά δρώμενα και κατά πόσο αυτές οι μαζικές εκδηλώσεις συμβάλουν στην εξάπλωση ενός ιού.

Περιμένουμε τα αποτελέσματα!

Πηγές:
www.antyradio.pl
www.antyradio.pl