Meet the streetmoders #3: Ο Karma και τα styles της… καραντίνας!

Πως περνάει ένας graffiti artist το lockdown; Η απάντηση είναι sketching, sketching, sketching! O Θανάσης Ευαγγελόπουλος a.k.a Karma, ένας από τους σπουδαιότερους writers της Ελλάδας, μοιράζεται μερικά από τα σχέδια που έκανε στο black book του κατά την διάρκεια της καραντίνας και απαντάει στις ερωτήσεις μας.

Του Τάσου Θεοχαρίδη

Πότε ξεκίνησες το graffiti και ποια είναι η ιστορία πίσω από το tag σου “Karma”;

Με το graffiti ξεκίνησα να ασχολούμαι το 1997. Το αρχικό μου ψευδώνυμό ήταν Sake από το Σάκης, όμως με αυτό ήρθα αντιμέτωπος με πολλούς Αθηναίους writers στο MiRC, την πλατφόρμα chat των 00’s, που μου έλεγαν ότι το έκλεψα από τον ήδη υπάρχων Sake. Η όλη διαδικασία με «κούρασε» αρκετά και αποφάσισα να αλλάξω το tag μου. Eνώ σκεφτόμουν το επόμενο είπα «Karma… αυτό είναι!», μου άρεσαν τόσο τα γράμματα, όσο και η έννοιά του. Είναι στιβαρό.

Πως «έμπλεξες» με την κουλτούρα του hip-hop και το graffiti;

Από το 1994 παρακολουθούσα διαγωνισμούς break dance και πήγαινα σε hip-hop συναυλίες, με εντυπωσίαζε η όλη φάση. Είχα έφεση στην ζωγραφική και μαζί με τον Bow, τον Rim, τον Hane και τον Sino, φίλους από το δημοτικό που έκαναν «ταγκιές», ξεκίνησα να κάνω εγώ. Τις «ταγκιές» ακολούθησαν σχέδια στο χαρτί, βαψίματα σε τοίχους ενώ δεν άργησε να γίνει η πρώτη κλίκα, οι WSK που μετονομάστηκε σε ABC και αργότερα σε AnB.

Από ποια graffiti crew έχεις περάσει;

Όταν ήρθε στο σχολείο ο Sanka, από τους AnB μπήκα στους 2G. Ακολούθησε το crew HCW όπου συμμετείχαν οι Sino, Keik, June και Ogas με πολλά bombings (παράνομα graffiti) πολλά legals (νόμιμα graffiti, ύστερα από παροχή άδειας) και φεστιβάλ. Τους HCW ακολούθησαν οι SFN με τους Nade, Keik, Sanka, Gotza, Dwayne, Smartie και Noone. Ένα καθαρόαιμο graffiti crew που μαζί πήραμε μέρος σε πολλά φεστιβάλ!

Ποιες διακρίσεις έχεις λάβει έως τώρα στον χώρο του graffiti;

Με τους SFN κατακτήσαμε την πρώτη θέση στο ελληνικό φεστιβάλ – διαγωνισμό “Write 4 Gold” και την τρίτη θέση στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Επιπλέον συμμετείχα τρεις φορές στο “Battle Of The Best”, όπου για όσους δεν ξέρουν παλαιότερα είχε και διαγωνισμό graffiti πέραν από breaking, εκ των οποίων στην μία κατέκτησα την πρώτη θέση. Στην ίδια διοργάνωση έχω υπάρξει και κριτής.

Ποιος είναι ο απολογισμός σου μέχρι σήμερα;

Από το 1997 μέχρι το 2020, σε αυτά τα 23 χρόνια έχω συγκεντρώσει πάνω από 3.000 σχέδια σε χαρτί και 1.500 σε τοίχους. Δεν σταμάτησα ποτέ να βάφω και να σχεδιάζω. Πλέον, συμμετέχω συχνά σε φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όπως το Street Mode, και στον ελεύθερό μου χρόνο βάφω μόνο legal τοίχους.

Με τόσα σχέδια από το 1997, πρέπει να έχεις γεμίσει πολλά black books!

Black books άπειρα… Πέντε – έξι γεμάτα στο σπίτι μου και άλλα τόσα μοιρασμένα σε φίλους. Το sketching είναι ξεχωριστή εμπειρία και σίγουρα όσο διασκεδαστικό και το graffiti στον τοίχο.

Σε όλο το άρθρο υπάρχουν σχέδια που έκανες κατά την διάρκεια της καραντίνας, είτε στο black book είτε πιο επεξεργασμένα ψηφιακά. Πώς σε ενέπνευσε το lockdown για αυτά και πως σχετίζονται με την καραντίνα;

Η φάση με το lockdown ήταν σκληρή και βαρετή, πράγμα που οδήγησε στο να αρχίσουμε με πολλούς φίλους να ανταλλάσσουμε σχέδια στο Facebook. Το μικρόβιο του να κάνω σχέδια για άλλους writers το είχα από παλιά. Αυτό το exchange το κάνω από το 2000, αν και πολλές φορές δεν παίρνω κάποιο σχέδιο-απάντηση στο δικό μου! Όμως για μένα είναι πρόκληση και κίνητρο να κάνω ένα σχέδιο για κάποιον άλλον, πιστεύοντας ότι θα το γουστάρει και θα το εκτιμήσει. Επίσης είναι ένας τρόπος να δείξω το σεβασμό μου σε writers – στυλοβάτες του graffiti σε Ελλάδα και εξωτερικό. Νιώθω τιμή να σχεδιάζω για legends.

Έχεις αρκετές συμμετοχές στους τοίχους του Street Mode. Τι είναι το Street Mode για εσένα;

Το Street Mode είναι η γιορτή της πόλης σε ότι αφορά την κουλτούρα του δρόμου και όσο πάει μεγαλώνει και θεριεύει! Έχω βάψει πέντε συνεχόμενες χρονιές, ενώ τις δύο τελευταίες συμμετέχω και σαν διοργανωτής στη δράση του graffiti, τόσο στην επιλογή των writers, όσο και στην προετοιμασία. Είναι τιμή για μένα αλλά και πολύ συναρπαστική εμπειρία!

Τι μουσική ακούς όταν ζωγραφίζεις; Αγαπημένος MC, DJ και writer, go!

Δεν μπορώ να σχεδιάσω χωρίς να ακούω ραπ. Αν δεν υπάρχει μουσική από πίσω το sketching είναι σαν αγγαρεία. Πρέπει πάντα να βαράει ένα beat από πίσω για να βγουν σωστά τα lines και τα blocks. Συνήθως όταν σχεδιάζω ή όταν κάνω ένα τοίχο ακούω 90s rap, όπως Wu Tang Clan, Dilated Peoples, Gangstarr κτλ. Θα έλεγα πως αγαπημένος MC είναι ο Method Man και DJ o Premier. Από writers άστο! Είναι πάρα πολλοί αλλά θα πω έναν, τον Hoxeone FX.

Πρόσφατα δημοσιεύσαμε τα 10 “must-read” βιβλία γύρω από το hip-hop για να διαβάσεις στο lockdown. Εσύ θα πρότεινες κάποιο έντυπο γύρω από το graffiti;

Είμαι μεγάλος fan του Stylefile οπότε θα πρότεινα αυτό. Πρόκειται για ένα περιοδικό που ασχολείται αποκλειστικά με το graffiti. Έχω στην κατοχή μου 60 συνεχόμενα τεύχη, ενώ ήμουν ο πρώτος Έλληνας graffiti artist που προβλήθηκε σε αυτό, με την βοήθεια του Live2 φυσικά!

Τι άλλα χόμπι έχεις;

Από το 2009 ασχολούμαι με τον χώρο του κρασιού. Μου τρώει αρκετό χρόνο και χρήμα και μου έχει αλλάξει μερικές συνήθειες, πάντα προς το καλύτερο!

Αν ήθελες να επικοινωνήσεις ένα μήνυμα για την δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνουμε, ποιο θα ήταν αυτό;

Εύχομαι η φάση του Corona Virus να τελειώσει γρήγορα καθώς πρόκειται για μία μεγάλη ταλαιπωρία, να βγούμε από όλο αυτό υγιείς και να βγουν επιτέλους έξω οι πιτσιρικάδες, να βάψουν τοίχους και να εξασκηθούν!